Cégvilág

Íme a bejelentés, ami miatt felfüggesztették a kereskedést

Az E-Star Alternatív Nyrt. 21 millió euróért felvásárolta a lengyel EETEK cégcsoportot – tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Az akvizíciókkal hazai kapacitásokkal is bővül az E-Star.

Az akvizíció során az E-Star megszerzi a Mielec SP.z.o.o és a Gorlice SP.z.o.o energiatermelő kapacitásait, illetve megvásárolja az Euroenergetyka Sp.z.o.o energiakereskedő vállalatot. Ezen felül a társaság tulajdonába kerül a lengyelországi FondElec Polska Sp.z.o.o. és két további magyarországi vállalat.

Az E-Star részvényeinek kereskedését hétfőn reggel függesztették fel a vállalat várható piac-befolyásoló közleménye miatt. 

Az E-Star közleménye szerint az akvizíció tökéletesen illeszkedik a vállalat márciusban meghirdetett stratégiájába, éves szinten 5,1 millió euró EBITDA-t generál 2011-ben és 40 millió euróval növeli a 2011-es árbevételt. A tranzakció május 31-én zárul.

Az EETEK cégcsoport széleskörű alternatív energetikai portfolióval rendelkezik (szélenergia, biogáz és CHP alapú hő- és villamosenergia termelés) a közép-európai régió hat országában. Az E-Star csoport átszervezi és hatékonyabbá teszi az EETEK cégcsoport szerteágazó tevékenységét.

A közleményből kiderül az is, hogy az E-Star stratégiájába nem illeszkedő kapacitásokat a vállalat értékesíti, kizárólag a lengyelországi és magyarországi hő- és kapcsoltan villamosenergiát termelő projekteket tartja meg. Ennek révén csökken az EETEK cégcsoport állami támogatásokkal szembeni jelenlegi magas kockázati kitettsége is.

A lengyel vállalatokon kívül az EETEK csoport két további értékes magyarországi elemet tartalmaz az E-Star csoport számára, a RESZ Kft.-t és az EPV Biogáz Kft.-t. A RESZ Kft. kiszervezett hőszolgáltatás keretében lát el olyan jelentős fogyasztókat hővel, mint a RÁBA, az Audi és a Dana Corporation. Az EPV Biogáz Kft. egy magyar vállalat, amely rendelkezik egy Pécs melletti biogáz projekt megvalósításához szükséges engedélyekkel.

A tranzakció jelentős lépés az E-Star egyik stratégiai céljának - azaz, hogy 2015-re a cégcsoport EBITDA-jának 40 százaléka Lengyelországból származzon - megvalósításában. Az akvizícióval az E-Star megduplázza üzleti méretét. A 2011-es évben az EBITDA 39 százaléka fog Lengyelországból származni (Magyarország 26 százalék, Románia 35 százalék). Az EETEK cégcsoport átszervezése után megmaradó cégek 38 százalékát fogják adni az E-Star csoport 2011-es EBITDA-jának.

Az E-Star emellett átáll az euró alapú könyvvitelre, konszolidált beszámolóit ezután Euróban készíti, ennek fényében a vállalat módosította pénzügyi előrejelzéseit. A 2011-es EBITDA várakozása 13,2 millió euró, a 2012-re vonatkozó 20,5 millió euró. A csoport konszolidált saját tőkéje 2011. végén várhatóan meghaladja majd a 39,1 millió eurót. Ez az eredményelőrejzés már tartalmazza az EETEK Csoport akvizíciójának és restruktúrálásának 2011-es költségeit, valamint az E-Star romániai projektjei növekedési eredményének konzervatívabb előrejelzését – áll a közleményben.

felvásárlás energia kapacitás villamos energia lengyel hőtermelés E-Star EETEK akvizíció alternatív energia
Kapcsolódó cikkek