Cégvilág

Magyar naperőmű épül Bulgáriában

Az Elmib csoport 30 millió eurós bulgáriai projekttel jelenik meg a napenergia hasznosításában. Szintén Bulgáriában most zárt le egy LED-alapú közvilágítási projektet, hasonlót hamarosan hazai önkormányzatoknak is felkínál.

„Naperőműparkot épít az Elmib bulgáriai leányvállalata” – tájékoztatta a Világgazdaságot Reicher Péter, az Elmib Innovatív Energetikai Zrt. elnöke. A 30 millió eurós beruházásról az Elmib Bulgaria AD a napokban állapodott meg Sungurlare város önkormányzatával. A 15 megawatt kapacitású létesítmény várhatóan másfél év alatt készül el. A projekttel kihasználják majd, hogy a beruházás helyszínén, a bulgáriai borvidék központjában s egyben a bolgár tengerparthoz közeli területen az év egészében nagy a napsütéses órák száma.

A teljesen megújuló forrásból, környezetterhelés nélkül, innovatív technológiával előállított áramot az országos hálózatba táplálják. Ezáltal 11 400 tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg, vagyis ilyen mértékű levegőszennyezést okozó fosszilisenergia-termelést váltanak ki a napenergiával. A mintaprojektet később referenciának is használná az Elmib a további térségi beruházásokhoz, de abban is segíthet a projekt sikere, hogy további magyar–bolgár gazdasági kapcsolatoknak nyisson utat.

A feladat egyébként magának a társaságnak is új. A megújuló energiahordozók hasznosításakor az Elmib eddig biomassza- és biogázalapú megoldásokat választott, ám a jövőben tervezi az egyéb megújuló energiaforrások – így a nap- és a szélenergia – hasznosítását is.
Sungurlarében viszont már ismerős a cég. A városban és nyolc szomszédos településén február 14-én adták át azt a közvilágítási rendszert, amelynek működtetéséhez az Elmib Bulgaria – Bulgáriában elsőként – LED-technológiát alkalmazott. A beruházásnak köszönhetően az érintett települések közvilágítási költségei megfeleződtek. Összesen 2664 energiatakarékos LED-lámpát szereltek fel.

A közvilágítás Magyarországon is fontos üzletága az Elmibnek. Tíz év alatt több mint 420 önkormányzat közvilágítási rendszerét újította fel, ennek során mintegy 130 ezer lámpatestet telepített, és a rendszerek költséghatékony üzemeltetését is ellátja.

A LED-es megoldásokkal azonban csak most tör be a hazai piacra. Áprilisig mintegy 300 hazai önkormányzatnál kezdeményezi a technológiát is alkalmazó további korszerűsítéseket, a kapcsolatfelvétel már tart. Mindezt persze kísérleti projektek előzték meg: a cég többek között Debrecenben, Zalaszentgróton és Marcaliban végzett üzemeltetési teszteket az új technológiával. „Az általunk üzemeltetett 420 településből körülbelül háromszázban érhető el jelentős költségmegtakarítás. A bulgáriai 50 százalékos eredmény azonban nem érhető el, mivel a hazai települések többségében a közvilágítás eleve jobb állapotban van. Mi kizárólag azokat a településeket célozzuk meg konkrét beruházási ajánlattal, amelyek valóban jelentős megtakarítást képesek elérni a LED-technológia alkalmazásával” – magyarázta lapunknak Reicher Péter.

Bulgária alternatív energia ELMIB naperőmű fberuházás
Kapcsolódó cikkek