Cégvilág

Országnyi szélpark kellene az atomerőművek helyettesítésére

Németországban már döntöttek: kiszállnak az atomenergiából. Angela Merkel kancellár szélparkokkal helyettesítené az atomerőművel felszámolásával kieső energiát. Németország éves energiafogyasztásának negyedét atomerőművek fedezik, ami azt jelenti, hogy egy egész Németországnyi szélparkra lenne szükség – írja a Der Spiegel.

Egy korábbi nyilatkozat szerint Angela Merkel 2022-re az ország teljesen felszámolná az atomenergiát. Ezt támasztja alá Rainer Brüderle, gazdasági miniszter nyilatkozata is, amely szerint ahol lehetséges Németországban, ott szélparkot kell építeni. Mint mondja, az energiaátállás soha sem volt ingyen.  Csak idén tavasszal ötmilliárd eurós beruházással új szélerőművek épülnek az Északi-és a Balti tengeren.

Meglepő az, hogy a Fraunhofer intézet legfrissebb kutatása szerint szélparkok telepítésére már nem csak az északi tartományok alkalmasak. Bayern tartomány környezetvédelmi minisztere, de Baden-Württemberg képviselői is jelezték, amint lehet, átállnak zöldenergiára. A szélparkokból származó energiát rövid időn belül meg kívánják négyszerezni. Baden-Württemberg energiafelhasználásának jelenleg 0,9 százaléka származik szélenergiából.

A németeknek tehát a tájukkal kell fizetniük az atomenergia felszámolásáért. A szövetségi szélenergia szövetség adatai szerint már így is 21607 szélkerék működik Németországban. Az ország természetvédelmi hivatala már figyelmeztetett arra, hogy az energiapolitika mostani iránya előtérbe helyezi az alternatív energiaforrásokat a táj biológiai sokszínűségénél.

A szélenergia-lobbi nem újkeletű Németországban. Az egyik német szakportál már a hetvenes évekből is jegyez hasonló megmozdulásokat.

Németország tartomány atomenergia Merkel szélenergia alternatív energia
Kapcsolódó cikkek