Extra

Botrány a vörös szőnyegen: sztrájkolni akarnak a cannes-i filmfesztivál dolgozói

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál dolgozói sztrájkot jelentettek be az alacsony fizetés miatt, mindössze egy héttel a fesztivál kezdete előtt. Cannes-ban még nem volt ilyen botrány, kérdés, mit reagálnak a szervezők.

A Sous les Ecrans la Deche szakszervezet sztrájkot jelentette be a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál idejére – írta meg a France24. A szervezet tagjai azt mondták, nem szándékoznak jelentős fennakadást okozni, de régóta fennálló igényekre akarják felhívni a figyelmet.

Cannes-i filmfesztivál

Cannes
A cannes-i filmfesztivál dolgozói május 6-án sztrájkot jelentettek be a fizetés és a munkakörülmények miatt / Fotó: AFP

A sztrájk nem veszélyezteti a fesztivál megnyitását, de előfordulhatnak fennakadások az esemény során – mondta a szakszervezet szóvivője az AFP-nek. A szervezet körülbelül 100 dolgozót képvisel, köztük vetítőket, programozókat, sajtóügynököket és jegyértékesítőket. Rövid távú szerződéssel dolgoznak, de nem tartoznak a kulturális szektor szabadúszó művészei és technikusai számára biztosított francia munkanélküli-biztosítási rendszer hatálya alá.

A fesztivál szervezői nem reagáltak azonnal a bejelentésre. 

A francia Cote d’Azur eseménye a világ filmiparának legrangosabb eseménye, amely évente mintegy 40 ezer embert vonz. Az idei fesztivál május 14. és 25. között tart, és olyan ikonok is részt vesznek rajta, mint Francis Ford Coppola, Georges Lucas és Meryl Streep.

''Elemental'' Screening and Closing Ceremony Red Carpet - The 76th Annual Cannes Film Festival

Cannes-i filmfesztivál
sztrájk
Kérdés, lesz-e aki kiterítse a cannes-i fesztivál vörös szőnyegét / Fotó: NurPhoto via AFP

Az idén leginkább várt filmek között található egyebek mellett

Francis Ford Coppola legújabb alkotása, az Adam Driver főszereplésével készülő Megalopolis,

Kirill Szerebrennyikov orosz filmrendező adaptációja Emmanuel Carrere francia szerző Limonov című életrajzi regényéből, valamint Terrence Malick amerikai rendező Jézus Krisztus életéről forgatott The Way of the Wind című filmje Röhrig Gézával a főszerepben.

Francia vígjátékkal nyit a cannes-i filmfesztivál

Quentin Dupieux francia rendező Le deuxieme acte (A második felvonás) című vígjátékának versenyen kívüli díszbemutatójával nyílik meg május 14-én a 77. cannes-i filmfesztivál – jelentették be szerdán a szervezők. A 76 perces komédia főszerepeiben Léa Seydoux, Vincent Lindon, Louis Garrel és Raphaël Quenard lesz látható.

 

Cannes sztrájk Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
Kapcsolódó cikkek