BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Poszter egy horrorfilmhez: ez a szakértő véleménye III. Károly király első hivatalos portréjáról

Nem fogadták kitörő lelkesedéssel a szakértők III. Károly király első, koronázása utáni hivatalos portréját. Információ nincs arról, hogy a szakértők a király erdélyi szeretetére utalva vámpírozni szerettek volna egyet, de úgy nyilatkoztak: a portré leginkább egy horrorfilm poszterére hasonlít.

A héten mutatták be a III. Károly király koronázása utáni első hivatalos, festett portréját a Buckingham-palotában. A hatalmas olajfestményen az életnagyságnál nagyobb méretben látható III. Károly király a walesi gárda egyenruhájában.

Egy látogató elsétál III. Károly király új hivatalos portréja mellett, amelyet Jonathan Yeo brit művész festett / Fotó: AFP

Az élénkvörös, több mint két méter magas alkotást Jonathan Yeo festőművész készítette, aki Tony Blairt, Sir David Attenborough-t és Malala Yousafzait is festette – írja a BBC. Camilla királyné állítólag megnézte a festményt, és azt mondta Yeónak: „Igen, megvan.” Az új portrén a királyt karddal a kezében, arra támaszkodva és egy vállára szálló pillangóval ábrázolják.

A királynénál kevésbé voltak elragadtatva a kritikusok. Sőt, a festmény első, még félkész megtekintése után maga a király is meglepődött egy kicsit. Mint ahogy a festő ezt a BBC-nek mondta, a király is megpillantotta, „félkész állapotában… Kezdetben enyhén meglepte az erős szín, de egyébként úgy tűnt, elismerően mosolygott”. Hozzátette: ez egy vibráló festmény. A királyt 1975-ben tették ezredessé a walesi gárdában. A képen az egyenruha vöröse a piros háttérbe halványul, így a király arca még jobban kiemelkedik. Yeo azt mondta, azt akarta, hogy a festmény jellegzetes legyen, és szakítson a múlttal. Valami személyesre törekedett. 

III. Károly király portréja felidézi az elnyomást és a rabszolgaságot

Kate Williams, a CNN királyi történésze a király frissen nyilvánosságra hozott hivatalos portréjára reagálva rámutatott, hogy az megosztó reakciókat váltott ki a közvéleményben. Véleménye szerint egyébként a festmény egy „horrorfilm poszteréhez hasonlít” leginkább. „Látjuk a királyt ezzel a vörös színnel körülvéve, ami valóban felidézi az elnyomás szörnyű történetét, amelyet a Brit Birodalomban, a rabszolgaságban látunk” – mondta Williams a portréval kapcsolatban.

Kékvérű uralkodó rózsaszínben

Más kritikusok és az újságírók is hozzászóltak a témához, köztük a Times of London vezető művészeti kritikusa, Laura Freeman, aki megkérdezte: 

Egy kékvérű brit uralkodó portréja volt valaha ilyen nagyon rózsaszín?

Sokan gyors összehasonlításokat készítettek néhány egészen nem királyi képpel, elárasztva a királyi család Instagram-kommentjeit reakciókkal, mindaddig, míg a kommentelést letiltották. Egyesek megjegyezték, hogy a portrén a király „úgy néz ki, mintha vérben fürdött volna”.

Az X-en az összehasonlítások a pokoltól a "ebarbarás pite töltelékéig terjedtek, de kevesen voltak kedvesek.

A portré május 16-tól június 14-ig lesz nyilvános kiállításon a londoni Philip Mold Galériában. Augusztus végétől a Drapers’ Hallban lesz látható.

Puszival köszöntötték Erdélyben III. Károlyt

A brit uralkodó 1998 óta rendszeres látogatónak számít Romániában: tíz háza van Erdélyben, zalánpataki birtokához pedig különösen ragaszkodik.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.