Eljött az idő: a csütörtöki az utolsó nap, amikor még lehet vacillálni azon, hol és mit érdemes tanulni a felsőoktatásban – de csak estig, mert éjfélkor lejár a jelentkezési határidő. Ha esetleg még maradt kétely, akkor nagyon is érdemes vetni egy pillantást az alábbiakra, hogy mely szakmák kínálják a legnagyobb kereseti lehetőséget. Ezeket mutatjuk be most.

Online,Learning,Or,E-learning,And,Online,Graduate,Certificate,Program,Concept
Légiforgalmi irányító, szakorvos és politikus: ezek szerepelnek a legjobban fizető állások listáján.
Fotó: Shutterstock

A mai határidős napon a az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálata tovább tart nyitva: személyesen 20 óráig, telefonon 22 óráig várják a kérdéseket, az e-mailekre pedig a nap legvégéig, az éjféli határidőig válaszolnak.

A felsőoktatási jelentkezési határidőhöz közeledve a sikerszakokról készített videósorozatot az Origo Tudomány rovata. A Világgazdaság is átvett néhányat a legérdekesebbek közül, így például kiveséztük, a közelmúltban hányan és miért választották az alábbi szakokat, és ott milyen fizetésekre számíthatnak:

Ezek a legkeresettebb szakmák

Vizsgálódott a Profession.hu is, az esztendő elején például megvizsgálta, milyen a munkavállalói aktivitás Magyarországon. Azt találták, hogy 2023 utolsó negyedévében 20,9 százalékkal több pályázat érkezett a meghirdetett állásokra, mint 2022 azonos időszakában. Leginkább az informatikai és telekommunikációs pályázatok száma nőtt – érdekesség, hogy az IT két területe, az üzemeltetés (61,9 százalék), illetve a programozás-fejlesztés (49,9 százalék) közrefogta a vendéglátás, szálloda, idegenforgalom (51,4 százalék) trióját.

A jelenlegi helyzet komoly potenciált jelent azon vállalatoknak, amelyek az idei évre némi optimizmussal tekintenek és tudatosan, hosszú távon gondolkodnak

– elemezte a helyzetet Tüzes Imre, a Profession üzletfejlesztési igazgatója. 

 

A legnépszerűbb szakmákról is szólva kifejtette, hogy a széles kínálatnak köszönhetően a munkaadók könnyebben és gyorsabban megszerezhetik a nekik szükséges munkaerőt, mindez az álláspiaci kínálat növekedésével párhuzamosan lényegesen nehezebb feladat lesz. A szakértő hozzátette még, hogy 2024 első adatai fokozott álláspiaci aktivitást jeleznek elő, a tavalyinál több munkaadó számol saját pénzügyi helyzetének javulásával.

Mindezzel összhangban emelkedő trendet mutat a munkavállalók fizetési igénye.

Íme, a legnagyobb fizetést kínáló szakmák

A kutatás szerint jelenleg nettó 308 ezer forint a diplomás pályakezdők átlagos fizetési igénye. A Profession felmérésében 15 egyetem és 75 ezer munkavállaló vett részt, közülük a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, korábbi nevén Szent István Egyetem friss diplomás pályakezdői éltek a legnagyobb, 394 ezer forintos fizetési igénnyel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (nettó 391 000 forint) és az Óbudai Egyetem (nettó 376 000 forint) végzősei előtt. Tüzes Imre hozzátette:

tavaly a hazai munkáltatók 72 százaléka emelt bért, átlagosan 14 százalékot, márpedig a fizetés továbbra is az első számú a motivációs tényezők között.

Mindezek után érdemes áttekinteni, hogy melyek a legjobban fizető állások Magyarországon: természetesen ott vannak a listán az olyan slágermunkák, mint a jog, a marketing és média, a menedzsment különböző válfajai. A legtöbbet viszont továbbra is a légi forgalmi irányítók kapják Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint: több mint bruttó 2,2 millió forintot havonta. Utánuk következnek a szakorvosok 2 millióval, majd a törvényhozás tagjai, miniszterek és államtitkárok a statisztikai átlagban 1,8 milliós javadalmazásukkal.

A legjobban fizető állások
 

Megjegyzendő ugyanakkor egy meglepő trend, miszerint akadnak olyan munkáltatók, amelyek egyre kevésbé tartják fontosnak a diplomákat. A Profession adatbázisa szerint 2020-ban a hirdetések 34 százaléka tartalmazott diplomás kikötést, 2022-ben viszont csak 26 százalék, ez az érték azóta nagyjából változatlan.

Tüzes Imre üzletfejlesztési igazgató mindezt a következőképp értékelte:

Egyre fontosabbá válik a tanulási készség vagy az attitűd, amikor munkaerőt toboroznak. A gyorsan változó, innovációktól hangos környezetben ezek szerepe felértékelődik.

Minden alapinfó, amit a felvételiről tudni kell

Február 15., csütörtök a határidő, ameddig mindenkinek el kell döntenie, mely felsőoktatási intézményben és milyen szakon kíván továbbtanulni – sőt, technikailag a tavaszi érettségire jelentkezésnek is ma van a határideje.

A decemberben megjelent felsőoktatási felvételi tájékoztató január végén frissült, és elérhető a Felvi.hu honlapon. Mivel tavaly óta a teljes felsőoktatási felvételi eljárás digitális, ugyancsak a Felvi.hu E-felvételi alpontjában kell feltölteni az összes szükséges dokumentumot a határidőig, ugyanakkor a jelentkezés folyamatosan tölthető, menthető, újra megnyitható. Hiánypótlásra, a jelentkezési helyek sorrendjének egyszeri módosítására, esetleg a jelentkezés visszavonására is itt nyílik lehetőség július 10-ig. Fontos megjegyzés: az összes felvételizőnek rendelkeznie kell ügyfélkapus hozzáféréssel, ezen keresztül lehet jelentkezni és hitelesíteni a jelentkezést.

 

A felvételi pontokat 500 pontos rendszerben számítják:

  • 200 pont jár a tanulmányi eredmények alapján,
  • 200 pont jár az érettségi eredményekért is,
  • 100 többlet-, úgynevezett intézményi pontot lehet még szerezni, amelyek felsőoktatási intézményenként eltérők lehetnek.
  • A maximálisan elérhető 500 ponton felül még 64 extra pontot is lehet szerezni az önkéntes tartalékos katonai szolgálatért, amelynek időtartamától függően 16, 32 vagy 64 pontot írnak jóvá.

A ponthatárokat várhatóan július 24-én hozzák nyilvánosságra.