Miközben egyre többen bíbelődnének a felsőoktatási felvételi jelentkezéseikkel, akad némi bökkenő, kivált, hogy minden módosítás már csak elektronikusan intézhető: néhány napig akadozhat az Oktatási Hivatal rendszere.

felvételi
A felvételi jelentkezésekkel majd hétfőtől lehet ismét gondtalanul foglalkozni / Fotó: Shutterstock

Van azonban jó hír is: a fennakadás nem tart sokáig, ráadásul előre tervezett. Miként a hivatalos tájékoztatóban áll: 

Előre tervezett informatikai karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai, rendszerei korlátozottan lesznek elérhetők 2024. április 12., 14.00 óra és április 15., 10.00 óra között.

Mindez azokat gátolhatja, akik éppen módosítgatnának a felsőoktatási jelentkezéseiken – merthogy ennek éppen eljött az ideje.

Felvételi: ügyintézés a karbantartás előtt és után

Az e-felvételiben az egyes funkciók ütemezetten válnak elérhetővé, a teljes ügyintézés záró napja pedig 2024. július 10.

Addig hullámokban a következők módosítására, elintézésére nyílik mód – a karbantartás előtt és után:

  • először olyan alapinformációk szerkeszthetőek, mint a jelentkező személyes adatai, illetve a jelentkezési helyek adatai, a megjelölt képzések és ezek sorrendje – a megjegyzés, hogy ezen adatok egyszer módosíthatóak,
  • április közepétől lehet majd pótolni a hiányzó dokumentumokat,
  • végül a különböző jelentkezési helyeken számított pontszámok is megtekinthetővé válnak.

Mivel tavaly óta a teljes felvételi rendszer elektronikus, az összes említett módosítás kizárólag az e-felvételi rendszerében eszközölhető. 

Ha valami hiányozna, és érkezne egy hiánypótlási felszólítás, az a „Hivatalos iratok” menüpontba kerül, de küldenek róla e-mail-értesítőt is.

Július 24-én lesznek meg a felvételi ponthatárok

Fontos változás lesz az idei felsőoktatási felvételi kapcsán, hogy részben módosult a pontszámítás: immár az egyetemek, főiskolák határozzák meg, hogy milyen eredményekért, követelményekért adnak úgynevezett intézményi pontokat (legfeljebb 100 pontot) a tanulmányi és az érettségi pontok mellé (maximum 400 pont).

Az érettségi pont számításakor pedig az emelt szintűért járó pontokat 100 százalékos értéken, a középszintűért járókat viszont csak 67 százalékos értéken számítják át.

A felsőoktatási felvételi ponthatárait várhatóan 2024. július 24-én hirdetik majd ki.

Young,Student,Girl,Sit,At,Table,With,Textbooks,And,Laptop
Amíg bizonyos szolgáltatások nem lesznek elérhetőek, lehet bújni a könyveket / Fotó: Shutterstock

Addig lehet böngészgetni azt is, hogy melyik szak elvégzése után milyen kezdőfizetésre lehet számítani – nem teljes az egyezés a jelentkezési számok alapján felállított népszerűségi sorrenddel.

Mehet a kompetenciamérés

Az Oktatási Hivatal közleményének volt egy további tétele is, ami nem a felsőoktatási felvételi folyamathoz kapcsolódik: ez pedig az aktuális kompetenciamérésről szólt.

Ezt ugyanis nem érinti a hétfő reggel tízig tartó karbantartás: a digitális országos kompetenciamérés a terveknek megfelelően tervezetten 2024. április 15., 7.00-tól elérhető lesz a szokott felületen.

Megkezdődött az egyeztetés az állami egyetemek bérfejlesztéséről

Közben a „palánk túloldalán”, a felsőoktatási intézményeknél is zajlik az élet, hiszen egyeztetés kezdődött a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), valamint az állami egyetemek képviselői között a bérfejlesztésről – közölte a KIM innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkársága.

A kormány szeretné a felsőoktatási béreket is emelni, de türelmet kér. Ebben az évben jelentős béremelési programot indított a tanároknak, az óvónőknek, és emelték az ápolók bérét is, ezek óriási költségvetési ráfordítást igényelnek – áll az államtitkárság közleményében.