Nyakunkon a felsőoktatási jelentkezési határidő, hiszen február 15., csütörtök az utolsó nap, amikorra el kell dönteni: ki melyik intézményben és milyen szakon kívánja folytatni a tanulmányait. Bizonyosan sokan lesznek, akik a turizmus felé orientálódnak, hiszen ez nemcsak az egyik legkeresettebb szakma, de a legjobb külföldi kilátásokkal is rendelkezik, és további erénye, hogy akár egy hónap alatt is munkához lehet jutni.

Group,Of,Students,With,Digital,Tablet,And,Laptop,Study,Together
A statisztikák alapján nagyjából egy hónap alatt munkát kap, aki turizmusos diplomát szerez.
Fotó: Shutterstock

Mivel csak napok maradtak hátra a határidőig, a hezitálóknak nyújt segítséget laptársunk, az Origo Tudomány rovata, amely videósorozatot készített a legnépszerűbb szakokról. 

A turizmussal és vendéglátással, menedzsmenttel és gazdálkodással foglalkozó képzések azoknak ajánlottak, akik érdeklődnek a következők iránt:

  • rendezvényszervezés, 
  • vendéglátás, 
  • gasztronómia, 
  • szállodaipar.

Ezenfelül nyitottak a különböző kultúrák megismerésére, idegen nyelvek elsajátítására és nemzetközi kapcsolatok kiépítésére, illetve előnyben részesítik a gyakorlatorientált, projektalapú oktatást. Előny, ha valaki extrovertált, kommunikatív személyiségű, és alkalmas a különböző csoportmunkákra.

Átlátni, elemezni, értékelni

A képzés célja idegen nyelveket beszélő, szakmailag felkészült szakemberek kibocsátása, akik ismerik a turizmus és vendéglátás területén működő vállalkozások gazdálkodási és szervezési sajátosságait.

Gyakorlati tudásuk birtokában tudják, képesek értékelni, elemezni a szükséges változásokat, és képesek optimális döntéseket hozni. Továbbá olyan ismereteket is szereznek, amelyekkel átlátják és irányítani tudják a térségi turizmusmenedzsment intézményeit.

A végzett hallgatók a megszerzett ismeretek birtokában képesek turisztikai vállalkozások és nonprofit szervezetek alapítására és menedzselésére is.

Egy hónapon belül munkát lehet kapni – ha nincs már a diploma pillanatában is

A szakon a 2020–2021-es tanévben abszolutóriumot szerzettek

402 383 forintos bruttó átlagjövedelemmel számolhattak a Diplomás Pályakövetési Rendszer 2023-as kutatása alapján.

A Corvinuson végzők harmada például már a diplomázás idején rendelkezik állással, de ha nem, nagyjából egy hónapon belül akkor is munkához jutnak. 

 

 

Minden alapinfó, amit a felvételiről tudni kell

Február 15., csütörtök a határidő, ameddig mindenkinek el kell döntenie, mely felsőoktatási intézményben és milyen szakon kíván továbbtanulni.

A decemberben megjelent felsőoktatási felvételi tájékoztató január végén frissült, és elérhető a Felvi.hu honlapon.

Mivel tavaly óta a teljes felsőoktatási felvételi eljárás digitális, ugyancsak a Felvi.hu E-felvételi alpontjában kell feltölteni az összes szükséges dokumentumot a határidőig, majd hiánypótlásra, a jelentkezési helyek sorrendjének egyszeri módosítására, esetleg a jelentkezés visszavonására is itt nyílik lehetőség július 10-ig. Fontos megjegyzés: 

az összes felvételizőnek rendelkeznie kell ügyfélkapus hozzáféréssel, ezen keresztül lehet jelentkezni és hitelesíteni a jelentkezést.

Az eljárás során hat szakot lehet megjelölni, ebből hármat ingyenesen – ugyanazon szak állami és önköltséges formájának megjelölése egy jelentkezésnek számít.

Lecturer,Helps,Scholar,With,Project,,Advising,On,Their,Work.,Teacher
Még maradt néhány nap a nagy döntésre.
Fotó: Shutterstock

A felvételi pontokat 500 pontos rendszerben számítják:

  • 200 pont jár a tanulmányi eredmények alapján,
  • 200 pont jár az érettségi eredményekért is,
  • 100 többlet-, úgynevezett intézményi pontot lehet még szerezni, amik felsőoktatási intézményenként eltérők lehetnek.
  • A maximálisan elérhető 500 ponton felül még 64 extra pontot is lehet szerezni az önkéntes tartalékos katonai szolgálatért, amelynek időtartamától függően 16, 32 vagy 64 pontot írnak jóvá.

A ponthatárokat várhatóan július 24-én hozzák nyilvánosságra.