Közeleg a felsőoktatási jelentkezési határidő: február 15-ig, azaz csütörtökig kell eldönteni, ki, hol szeretne továbbtanulni. Élénkítheti a továbbtanulási vágyat, hogy a tavalyi 60 563 ösztöndíjas hellyel szemben idén már több mit 90 ezer hallgató pályázhat állami támogatásra. A verseny azonban nagy, főleg a legnépszerűbb szakokon, amilyen például az állatorvosi is.

Kedves és nemes szakmát választ, aki állatorvosnak megy.
Fotó: Állatorvostudományi Egyetem

Mivel csak napok maradtak hátra a felsőoktatási jelentkezési határidőig, az utolsó családi kupaktanácsok következhetnek azt illetően, mely intézményeket és milyen sorrendben jelöljék meg a jelentkezők. A vacillálóknak nyújt segítséget laptársunk, az Origo Tudomány rovata, amely videósorozatot készített a legnépszerűbb szakokról. 

Nemes és sokrétű szakma

Az állatorvosi képzés magas helyen zárt a jelentkezési számok alapján, közel áll a legkeresettebbekhez, hiszen nemes szakma.

Az állatorvosoknak megfelelő ismeretekkel kell rendelkezniük:

  • a nagygazdaságok,
  • a kistermelők igényeinek kielégítéséhez is,
  • ráadásul a városokban rohamosan nő a kisállatok (kutyák, macskák) száma,
  • emellett speciális állatgyógyászati feladatok is előfordulhatnak (pl. sportlovak vagy egzotikus állatok).

Egyre fontosabbá válik továbbá az az élelmiszer-biztonság, élelmiszerek minőség-ellenőrzése, amely feladat szintén az állatorvosokra hárul.

Az Állatorvostudományi Egyetem Európa egyik legrégebbi állatorvosképző intézménye, és a hazai állatorvosképzés egyedülálló módon a magyar mellett angol és német nyelven is folyik, a világ közel 50 országából érkeznek diákok.

Az intézmény közlése szerint igyekeznek válaszolni a növekvő társadalmi igényre, amely szerint az állatorvosnak nemcsak a gyógyításban és az egészség megőrzésében, hanem élő természeti környezetünk megőrzésében is hozzáértően és tevékenyen részt kell venniük.

Hét-nyolcszázezer forintos kezdőfizetéssel lehet számolni

– mondta Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora. Hozzátette: az idő előrehaladtával, a magánpraxis kialakulásával, vagy az állami szférában, az élelmiszerlánc-biztonságban komolyabb összegek is kereshetőek.

Minden alapinfó, amit a felvételiről tudni kell

Február 15., csütörtök a határidő, ameddig mindenkinek el kell döntenie, mely felsőoktatási intézményben és milyen szakon kíván továbbtanulni.

A decemberben megjelent felsőoktatási felvételi tájékoztató január végén frissült, és elérhető a felvi.hu honlapon. Mivel tavaly óta a teljes felsőoktatási felvételi eljárás digitális, 

a felvi.hu „E-felvételi” alpontjában kell feltölteni az összes szükséges dokumentumot

a határidőig, majd hiánypótlásra, a jelentkezési helyek sorrendjének egyszeri módosítására, esetleg a jelentkezés visszavonására is itt nyílik majd lehetőség július 10-ig.

Fontos megjegyzés, hogy az összes felvételizőnek rendelkeznie kell ügyfélkapus hozzáféréssel, ezen keresztül lehet jelentkezni és hitelesíteni a jelentkezést.

Ki ne szeretne olyan munkatársat, mint ez a kutya?
Fotó: Állatorvostudományi Egyetem

Az eljárás során összesen hat szakot lehet megjelölni, ebből hármat ingyenesen – ugyanazon szak állami és önköltséges formájának megjelölése egy jelentkezésnek számít.

A felvételi pontokat 500 pontos rendszerben számítják:

  • 200 pont jár a tanulmányi eredmények alapján,
  • 200 pont jár az érettségi eredményekért is,
  • 100 többlet-, úgynevezett intézményi pontot lehet még szerezni, amik felsőoktatási intézményenként eltérőek lehetnek.
  • A maximálisan elérhető 500 ponton felül még 64 extra pontot is lehet szerezni az önkéntes tartalékos katonai szolgálatért, aminek időtartamától függően 16, 32 vagy 64 pontot írnak jóvá.

A ponthatárokat várhatóan július 24-én hozzák nyilvánosságra.