Ezen a hétvégén átgondolhatják, hogy elégedettek-e a választásaikkal, akik bármilyen évfolyamos középiskolába mennének ősztől, mert hétfőtől lehet módosítani a felvételi jelentkezési sorrenden – de nem sokáig.

Successful,Young,Tutor,Teacher,Mother,Babysitter,Nanny,Helping,Her,Daughter
A felvételi vizsgák után még egyszer érdemes lehet átgondolni, mi legyen az iskolák sorrendje / Fotó: Shutterstock

Akármilyen oka lehet a módosítási szándéknak, a felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai, esetleg személyes preferencia-változás – 

nem is kell indokolni, miért szeretne valaki módosítani a februárban megadott intézményi sorrendjén.

Vannak azonban fontos és megmásíthatatlan tételek, például, hogy ennek a módosításnak az időablaka április 8., hétfő és április 10., szerda közé esik.

Hétvégén még lehet gondolkodni

A változtatni vágyóknak egy módosító adatlapot kell kitölteniük. Sorrendet változtatni lehet, tanulmányi területet módosítani szintén, sőt, újakat felvenni is. Utóbbihoz persze kikötés, hogy ez csak olyan középfokú iskolában lehetséges, amely az adatlapon korábban is szerepelt, új iskolát ugyanis már nem lehet felvinni a lapra. Ráadásul az ilyen tanulmányi terület-felvételt egyeztetni kell az intézmény illetékesével.

Girl,University,Student,Wearing,Headphones,Using,Smartphone,App,Sitting,On
Hétfőtől szerdáig lehet majd intézni a módosításokat / Fotó: Shutterstock

Amikor a módosító adatlapot elektronikusan beküldi a jelentkező, akkor a korábban beküldött adatlap érvénytelenné válik.

Na de mikor érdemes egyáltalán módosítani az eredeti jelentkezésen?

A felvételi végeredményéről nem ember, hanem algoritmus dönt

Az Oktatási Hivatal részletes tájékoztatója előrebocsátotta, hogy:

évről évre tapasztalható, hogy ebben az időszakban a jelentkezők egy része a bizonytalanabbnak ítélt iskolákat/tanulmányi területeket hátrébb, míg a biztosnak tűnő lehetőségeket előrébb sorolja.

Ezért javasolja megfontolni a következőket, amik olykor indokolatlanná teszik a módosítást:

  • Nem érző és akár befolyásolható ember, hanem algoritmus rangsorolja a jelentkezőket, ez pedig kizárja annak a lehetőségét, hogy pusztán azért essen el valaki egy adott intézménybe felvételtől, mert hátrébb jelölte meg a sorrendjében, mint egy másik jelentkező. Rosszabb eredménnyel senki sem előzhet be egy jobb eredménnyel rendelkezőt. Két esetben fordulhat elő, hogy valaki kiesik a rangsorból: a) ha egy nála előrébb rangsorolt intézménybe már felvették, b) ha az adott intézményben kevesebb a férőhely, mint ahányadik helyen a jelentkező áll a rangsorban, azaz felette húzzák meg a vonalat.
  • Természetesen a módosítások eredményeképpen megeshet az is, hogy egy jelentkező az újonnan megjelölt tanulmányi területén magasabban áll majd a rangsorban, mint az eredeti választása rangsorában.
  • Ugyancsak indokolt lehet a módosítás, ha a felvételi eljárás során a jelentkező „kiszeretett” az intézményből, azaz olyan tapasztalatokat szerzett, amelyek miatt inkább távolmaradna a megjelölt iskolától.

A nyolcadikosoknak segít az általános iskola

Amennyiben úgy dönt a jelentkező (illetve gyakorlatias megközelítésből: a családi kupaktanács), hogy módosítani szeretne az eredeti jelentkezési sorrendjén, akkor azt április 8-tól 10-ig megteheti a Középfokú Felvételi Információs Rendszerben, a KIFIR-ben.

Ugyanakkor az Oktatási Hivatal felhívta a figyelmet, hogy „a módosító tanulói adatlapokat minden esetben az eredeti felvételi lapokkal megegyezően kell előállítani”, cserébe részletes útmutatót is készített, és elérhetővé tett a honlapján. Az általános iskolák 8. évfolyamos tanulói, azaz végzősei esetén pedig a módosítók intézését maga az általános iskola szervezi meg.

A teljes középiskolai felvételi folyamat végeredményéről május 2-ig értesítik a jelentkezőket, 

azon iskolákban pedig, ahol nem sikerül feltölteni a helyek 90 százalékát, májustól lehet rendkívüli felvételiket tartani, sőt, vannak extrém kései határidős pótfelvételik augusztusban is. Persze a beiratkozásra normál esetben már június végén sor kerül.