Ketyeg az óra: február 15-én, azaz e hét csütörtökön elérkezik a felsőoktatási jelentkezési határidő, ameddig minden továbbtanulni szándékozónak el kell döntenie, mit és mely intézményben szeretne hallgatni. A tavalyi jelentkezési és felvételi számok alapján biztosan sokan választják majd a kommunikáció és médiatudomány szakot, nem utolsósorban azért, mert ilyen diplomával a kézben temérdek pozícióban el lehet helyezkedni, ráadásul egész gyorsan.

In,The,Classroom,Multi,Ethnic,Students,Listening,To,A,Lecturer
Az érettségi és a felvételi előtt érdemes áttekinteni, mennyi pozícióra lehet jó egy kommunikációs diploma
Fotó: Shutterstock

Serkentheti a továbbtanulási vágyat, hogy a tavalyi 60 563 ösztöndíjas hellyel szemben idén már több mit 90 ezer hallgató pályázhat állami támogatásra, ennek megfelelően a kínálat is színes. Ezért készített videósorozatot az Origo Tudomány rovata, hogy segítsen az eligazodásban és akár az utolsó pillanatos kérdések eldöntésében. Mi is sorra vettünk már a legnépszerűbb szakok közül néhányat, így például a nemes szakmát, az állatorvoslást, majd a mindig kedvelt turizmust, a többféle képzést is kínáló informatikai szakokat, illetve a pszichológiai oktatásokat.

Ezekhez hasonlóan kedvelt a kommunikáció és médiatudomány, amit az elmúlt évek folyamatosan növekvő jelentkezési számai is jeleznek:

  • 2021: 3683 fő
  • 2022: 3801 fő
  • 2023: 5387 fő

Kiknek való a kommunikációs továbbtanulás a felvételi után?

Adja magát a kérdés, hogy pontosan milyen képzésben is vesznek részt, akik ilyen szakra mennek. 

A cél olyan kommunikációs szakemberek képzése, akik ismerik a médiapiac teljes spektrumát, kiemelten a hír- és műsorszerkesztés elveit és gyakorlatát, 

a digitális kommunikáció eszköztárát a gazdaság és közigazgatás működésében és intézményrendszerénél. Ide tartozik, hogy az e-kommunikáció és a digitalizáció terén is korszerű ismereteket szerezzen.

A hivatalos megfogalmazás szerint „annak való a kommunikáció és média szak, aki nyitott, érdeklődik a közösségek, társadalmak sorsa iránt, aki könnyen megtalálja a hangot az emberekkel és szívesen dolgozik majd tévéknél, lapoknál, cégeknél kommunikációs szakemberként, újságíróként, riporterként, szerkesztőként, reklám vagy PR-területen.”

Két hónapig sem tart az álláskeresés

Mindebből kiindulva a kommunikációs diplomával rendelkezőkre is áll, amit a közgazdászokra szokás mondani, hogy „bármi lehet belőlük”. Ezt az Oktatási Hivatal alábbi, potenciális pozíciókat összegző felhőábrája tökéletesen szemlélteti:

 

Az sem mindegy természetesen, hogy az ilyen szakon végző fiatal diplomás milyen kezdőfizetésre számíthat. A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) 2023-as kutatása alapján 

a szakon a 2020–2021-es tanévben abszolutóriumot szerzettek bruttó átlagjövedelme 389 027 forint volt. 

Az átlagos elhelyezkedési idő sem hosszú, 1,63 hónap.

Minden alapinfó, amit a felvételiről tudni kell

Február 15., csütörtök a határidő, ameddig mindenkinek el kell döntenie, mely felsőoktatási intézményben és milyen szakon kíván továbbtanulni.

A decemberben megjelent felsőoktatási felvételi tájékoztató január végén frissült, és elérhető a Felvi.hu honlapon. Mivel tavaly óta a teljes felsőoktatási felvételi eljárás digitális, ugyancsak a Felvi.hu E-felvételi alpontjában kell feltölteni az összes szükséges dokumentumot a határidőig, majd hiánypótlásra, a jelentkezési helyek sorrendjének egyszeri módosítására, esetleg a jelentkezés visszavonására is itt nyílik lehetőség július 10-ig. Fontos megjegyzés: az összes felvételizőnek rendelkeznie kell ügyfélkapus hozzáféréssel, ezen keresztül lehet jelentkezni és hitelesíteni a jelentkezést.

A felvételi pontokat 500 pontos rendszerben számítják:

  • 200 pont jár a tanulmányi eredmények alapján,
  • 200 pont jár az érettségi eredményekért is,
  • 100 többlet-, úgynevezett intézményi pontot lehet még szerezni, amelyek felsőoktatási intézményenként eltérők lehetnek.
  • A maximálisan elérhető 500 ponton felül még 64 extra pontot is lehet szerezni az önkéntes tartalékos katonai szolgálatért, amelynek időtartamától függően 16, 32 vagy 64 pontot írnak jóvá.

A ponthatárokat várhatóan július 24-én hozzák nyilvánosságra.