Közélet

Az izraeli háború 137. napja – A húszik lelőhettek egy Reaper drónt

A húszik szerint az amerikai robotrepülőn rakéták is voltak, támadó küldetésben vett részt. Az amerikaiak már novemberben is elvesztettek egy hasonló drónt.

Vizsgálja a Pentagon, hogy mi okozta egy amerikai katonai drón lezuhanását Jemen partjai közelében – árulták el amerikai katonai tisztviselők hétfőn, miután megerősítették, hogy egy MQ–9 Reaper drón a tengerbe esett. Mint mondták, a főként felderítésre használt eszköz a nemzetközi légtérben tartózkodott, nemzetközi vizek fölött, amikor lezuhant.

Hétfőn a jemeni húszik egyik szóvivője azt állította, hogy a drónt a ő légvédelmük semmisítette meg, és a drónon rakéták is voltak, ugyanis ellenséges küldetést teljesített. A tájékoztatás szerint a légvédelem Nyugat-Jemen Hodeida kikötővárosa közelében avatkozott be.

Fotó: AFP

Ha bebizonyosodik, hogy a 32 millió dolláros robotrepülőt a húszik lőtték le, akkor a tavaly novemberi után ez a második eset, amikor MQ–9-es drón ellenséges támadás áldozatává válik. Tavaly márciusban a Fekete-tenger felett is vesztett egy ilyen drónt az Egyesült Államok, miután orosz vadászgépekkel találkozott a térségben. A Reaper drón különlegessége, hogy mintegy 27 órán keresztül tud a levegőben tartózkodni, és a megfigyelő, felderítő célok mellett fegyvert is képes szállítani.

Szombaton az amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM) sikeres légicsapásokat hajtott végre húszi célpontok ellen, köztük első alkalommal víz alatti drón ellen.

A jemeni fegyveresek vasárnap eltaláltak egy belize-i zászló alatt az Ádeni-öböl és a Vörös-tenger között hajózó, Bulgáriába tartó kereskedelmi hajót, amelynek a legénységét sikeresen kimenekítették. A húszik állítása szerint a vegyi anyagot szállító hajó elsüllyedhet, nyugati források azonban ezt nem erősítették meg. Hétfőn egy amerikai tulajdonban álló görög zászló alatt közlekedő hajó is vészjelzést adott le támadás miatt az Ádeni-öbölben.

A Jemen jelentős részét, köztük a fővárost uraló húszik tavaly november közepe, az Izrael és Hamász közötti konfliktus kibontakozása után indítottak rendszeres támadásokat az ország partjai közelében, nemzetközi hajózási útvonalon közlekedő kereskedelmi hajók ellen, azt állítva, hogy a palesztinok mellett szolidaritás mozgatja akcióikat. Az Egyesült Államok szerint a jemeni fegyveres csoportot Irán támogatja.

A támadások hatására több globális áruszállító vállalkozás arra kényszerült, hogy az Afrika körüli hosszabb, költségesebb útvonalra irányítsa hajóit, és elkerülje a vörös-tengeri útvonalat.

 

13:06

Palesztin fegyvereseket ölt meg és hadianyag raktárat foglalt el Izrael

Az izraeli hadsereg (IDF) számos palesztin fegyverest megölt az utóbbi napon gázai övezeti hadműveletében, ezenkívül elfoglalta a Hamász iszlamista terrorszervezet egyik hadianyag-raktárát, Dél-Libanonban pedig a Hezbollah síita mozgalom fegyvereseit és infrastruktúráját támadta – jelentette be kedden egy katonai szóvivő, aki szerint kórházban meghalt egy 22 éves, ejtőernyős izraeli katona, aki hétfőn sebesült meg.

Egy, a francia Libérationban megjelent beszámoló szerint a Hezbollah iráni és észak-koreai segítséggel olyan alagútrendszert épített ki Dél-Libanonban az utóbbi évtizedekben, amely a Hamász gázai övezeti alagútrendszerénél is kiterjedtebb. 

 

12:16

UNICEF: gyerekek tömegei halhatnak bele az éhezésbe Gázában

Az UNICEF szerint a Gázai övezetben tovább nőhet a gyerekhalálozások már most is tarthatatlan száma a területet érintő élelmezési válság miatt. Az ENSZ gyermekjóléti alapja által vezetett Global Nutrition Cluster (GNC) friss jelentése szerint a gázai gyerekek több mint 90 százaléka csak két vagy kevesebb élelmiszercsoportból eszik naponta, ami a súlyos élelmiszer-szegénység tünete, miközben hasonló arányban vannak azok, akik fertőző betegségekkel küzdenek. Az elmúlt két héten pedig a gyerekek 70 százaléka tapasztalt hasmenést.

Gáza legdélebbi városában, Rafahban, ahol másfél millió ember zsúfolódott össze, az akut alultápláltak aránya 5 százalék, míg a segélyektől elzárt északi területeken ez az arány 15 százalék. A háború előtt ez az arány 1 százalék alatt volt Gáza egészét nézve. Az UNICEF egyik tisztviselője szerint az övezetben a megelőzhető halálesetek ugrásszerű növekedését fogják látni, tovább súlyosbítva a már amúgy is elviselhetetlenül magas gyerekhalálozást.

drón MQ-9 Reaper izraeli háború húszi
Kapcsolódó cikkek