Közélet

Palesztin fegyvereseket ölt meg és hadianyagraktárat foglalt el Izrael

Az izraeli hadsereg számos palesztin fegyverest megölt, és elfoglalta a Hamász egyik hadianyagraktárát is az elmúlt nap során.

Az izraeli hadsereg (IDF) számos palesztin fegyverest megölt az utóbbi napon gázai övezeti hadműveletében, ezenkívül elfoglalta a Hamász iszlamista terrorszervezet egyik hadianyagraktárát, Dél-Libanonban pedig a Hezbollah síita mozgalom fegyvereseit és infrastruktúráját támadta – jelentette be kedden egy katonai szóvivő, aki szerint kórházban meghalt egy 22 éves, ejtőernyős izraeli katona, aki hétfőn sebesült meg.

This handout picture released by the Israeli army on February 13, 2024, shows troops on the ground in the Gaza Strip, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Israeli Army / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Handout / Israeli Army' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Fotó: AFP

Egy a francia Libérationban megjelent beszámoló szerint 

a Hezbollah iráni és észak-koreai segítséggel olyan alagútrendszert épített ki Dél-Libanonban az utóbbi évtizedekben, amely a Hamász gázai övezeti alagútrendszerénél is kiterjedtebb. 

A több száz kilométernyi föld alatti rendszerben rakétaindító állások, raktárak, katonai szállások is vannak.

A Gázai övezet északi részén egy friss ENSZ-jelentés szerint minden hatodik, két éven aluli gyerek súlyosan alultáplált. Három százalékuk pedig sürgősen orvosi segítségre szorul, az alultápláltság szövődményei vagy akár a halál fenyegeti őket. A két év alatti gyermekek 90 százalékának és a terhes vagy szoptató anyák 95 százalékának élelemmel való ellátása nagyon bizonytalan, naponta csak két vagy annál kevesebb fajta, alacsony tápértékű élelemhez jut hozzá. A gázai övezetben élő családok 95 százaléka csak kevés élelemhez jut, 64 százalékuk naponta egyszer eszik.

Az övezet északi részébe húsz nap óta először érkeztek segélyszállító teherautók a palesztinok keddi közlése szerint.

 

izraeli háború Hezbollah Hamász IDF
Kapcsolódó cikkek