BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb brit teherhajót támadtak meg a húszik

A jemeni húszi lázadók szóvivője közölte, hogy megtámadtak egy brit teherhajót. A brit haditengerészet szerint a legénység még időben elhagyta a hajót, senkinek nem esett bántódása.

A jemeni húszik szóvivője hétfőn bejelentette, hogy támadást intéztek a Rubymar nevű brit hajó ellen az Ádeni-öböl térségében, a Báb el-Mandeb szorosnál. „Az akció során ügyeltünk arra, hogy a legénység biztonságban elhagyhassa a hajót” – tudatta közleményében Jahja Szárí, ám figyelmeztetett arra is, hogy a belize-i zászló alatt hajózó Rubymar súlyosan megrongálódott, és félő, hogy elsüllyed.

A Rubymar legénysége még időben elhagyta a hajót, senki nem sérült meg a támadásban. Fotó: AFP

Szárí hozzátette, hogy a lázadók a Vörös-tenger partján lévő Hodeida városánál megsemmisítettek egy amerikai drónt is. A hajó bejrúti székhelyű üzemeltetője egyelőre nem reagált a bejelentésre.

A brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) megerősítette a Rubymar elleni támadás hírét, kiemelve, hogy a legénység elhagyta a hajót.

Mindeközben az Egyesült Államok Közel-Keletért, Közép-Ázsiáért és Dél-Ázsia egy részéért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) bejelentette, hogy öt légitámadást hajtott végre húszi katonai célpontok, köztük egy tengeralattjáró drón ellen, melyet korábban nem észleltek a lázadóknál. Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen azóta, hogy Izrael októberben hadműveleteket kezdett a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden szavazhat arról, hogy a 15 tagú testület vezetésével a nemzetközi szervezet követeljen-e egységesen egy azonnali humanitárius tűzszünetet Gázában. Az Egyesült Államok a háború kitörése óta két alkalommal is vétózott az izraeli kormány érdekeinek elősegítése érdekében, ugyanakkor két ügyben a tartózkodást választotta, amivel a tanács – vétó híján – el tudta fogadni azokat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.