Közélet

Párizsi olimpia: biztonsági kihívások sorával néz szembe Franciaország

Ez lesz az első alkalom a nyári játékok történetében, hogy a megnyitót nem stadionban tartják, így a kihívás is nagyobb a zökkenőmentes, biztonságos megrendezésre. Az ünnepségen más kihívások is felmerültek.

A francia kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik, ahogy egyre közeleg a  nyári párizsi olimpia. A nyitóünnepséget először rendezik stadionon kívül, méghozzá a Szajna partján. Bár Emmanuel Macron francia elnök korábban kijelentette, hogy a megnyitó a szépség, a művészet és a sport ünneplésének pillanata lesz, a biztonsági apparátus számos kihívással néz szembe.

Sokan várják a párizsi olimpiát / Fotó: Daniel Cole

A Párizst kettészelő Szajna a tisztviselők szerint sebezhető dróntámadásokkal és mesterlövészekkel. Az előző hónapban kiderült, hogy az eredeti tervekhez képest csak feleannyian nézhetik személyesen a nyitóünnepséget: a látványt 104 ezren követhetik a vízpartról, valamint 222 ezren a hidakról és a környező utcákról. A megnyitón az egyes országok képviselői elhajóznak Párizs nevezetes pontjai mellett.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter 2022 októberében még 600 ezer nézőről vizionált. A csökkentést az államfő, Macron kérte a tömeg megfelelő kordában tartása és biztonsági megfontolások miatt. A feszes munkatempó miatt az olimpia biztosításában tevékenykedő tisztviselők arról beszéltek a Politicónak, hogy a munkavállalók teljesen kimerültek három hónappal a játékok kezdete előtt.

A francia védelmi ipari szövetség (GICAT) pedig azt közölte a lappal, hogy bár a szervezet több javaslatot is tett a kormánynak, azokat Párizs figyelmen kívül hagyta. Gérald Darmanin cáfolta a vádakat, szerinte mindent megtesznek a biztonság érdekében. Tovább növelte az aggodalmakat, hogy február óta a francia média három esetről számolt be, amikor laptopokat loptak el, 

amelyek állítólag az olimpiával kapcsolatos biztonsági információkat tartalmaztak. 

A francia ügyészség azonban igyekezett mindenkit megnyugtatni: az eltulajdonított gépek valójában nem tartalmaztak érzékeny adatokat. Az is felmerült, hogy kibertámadás éri a sporteseményt. A dél-koreai rendezésű, 2018. februári téli olimpiai játékok nyitóceremóniája hekkerek átmenetileg megszakították a televízióadást a helyszínen lévő sajtóközpontban.

Azonban nyári olimpián még nem akadt példa hasonlóra. A legrosszabb forgatókönyv egy összehangolt kiber- és terrortámadás lenne, mivel a hekkerek kikapcsolhatják a fontos biztonsági vagy felügyeleti rendszereket, bár erre nem sok esélyt látnak a szakértők.

Az olimpia számokban

A párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11., míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg. A helyszínek a fővárosban és a szomszédos régiókban, valamint a francia polinéziai Tahitin lesznek. Kétszázhat ország 10 500 olimpikonja, a paralimpián 184 ország 4400 paralimpikonja vesz részt. 

Az olimpia 329, a paralimpia 549 eseményből áll. A különböző korlátozások miatt alig 40 orosz sportoló vehet részt a nyári párizsi játékokon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke szerint, és ők is csak semleges színekben, egyéni sportban mérettethetik meg magukat. Az már kiderült, hogy orosz és fehérorosz vívó biztosan nem lesz idén az olimpián.

Békét szeretne Macron az olimpia idejére, és ehhez kínai segítséget kér

A francia államfő még Hszi Csin-ping kínai elnök segítségét is igénybe venné a cél érdekében. Az ókorban az olimpiák alatt valóban hallgattak a fegyverek, a modern időkben viszont inkább a sportverseny maradt el a háborúk miatt. A támadás miatt Oroszország és Belarusz színeiben sem indulnak a sportolók az olimpián, a két ország versenyzői semleges színekben megmérettethetik magukat Párizsban.

 

 

 

párizsi olimpia Olimpia 2024 Franciaország Párizs
Kapcsolódó cikkek