Hivatalosan is felavatták a párizsi olimpiai falut, az ünnepségen Emmanuel Macron francia elnök is részt vett. A falut egy nappal a tervezett, március 1-jei időpont előtt adták át, ezzel jelezve, hogy Franciaország felkészült az ötkarikás játékok lebonyolítására.

L'Ile-Saint-Denis' mayor Mohamed Gnabaly (2nd R) speaks with France's President Emmanuel Macron (C), next to Seine Saint-Denis' Council member Stephane Troussel (3rd L) and Saint-Denis' mayor Mathieu Hanotin (2nd L) during the inauguration of the Paris 2024 Olympic village in Saint-Denis, northern Paris, on February 29, 2024. The village, constructed on a 52-hectare site is located on a cluster of former industrial wastelands with the centerpiece being the Cite du Cinema. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP)
Macron bebizonyítja, hogy biztonságos a Szajna vize: csobbanni fog a folyóba.
Fotó: Ludovic Marin / POOL / AFP

Az olimpiai falu átadó ünnepségén a résztvevők bejárhatták a sportolóknak otthont komplexumot, közben az újságírók kérdéseket tehettek fel. Egy ilyen kérdés volt, hogy a fővárosnak sikerült-e annyira megtisztítania a Szajnát, hogy az biztonságosan használható legyen az olimpiai versenyek alatt – írta meg az ABC News. Arra a kérdésre, hogy Macron úszna-e a folyóban, az elnök igennel válaszolt, sőt, megerősítette, hogy fog is.

Azt viszont nem árulta el, mikor.

Nem mondok pontos dátumot, mert a végén még ott leszel

– közölte a témát firtató sajtómunkatárssal.

A Szajna vizének minősége régóta aggasztja az olimpiára készülőket. A folyóban a szennyezés miatt 1923 óta tilos fürdőzni. A vízminőség helyreállítására először 1990-ben, Jacques Chirac párizsi polgármester tett ígéretet. Ennek a projektnek a keretében jelenleg is épül egy föld alatti túlfolyó medence, amellyel megelőzhető lesz, hogy sok csapadék esetén a szennyvíz a folyóba kerüljön. 

A túlfolyó medencét 80 milliárd euróból építik ki, és várhatóan még 2024 nyara előtt sikerül befejezni.

A párizsi olimpia több vizes számát is a Szajnában tartanák meg, ehhez muszáj biztonságossá tenni a folyót. Az olimpiai falu átadása mellett Macron optimista kijelentése a víz minőségéről ismét azt jelezheti, hogy a francia vezetés kézben tartja az ötkarikás játékok előkészületét.

Új, halálos veszély leselkedik a párizsi olimpia nézőire

Először rendezik stadionon kívül a nyitóünnepséget, a szervezők attól tartanak, hogy annyian lesznek, hogy leszakadhatnak a lakóházak erkélyei.