A párizsi olimpia előtt ellenőrizni kell a lakóházak erkélyeinek statikai állapotát, félő ugyanis, hogy leomolhatnak, ha túl sok ember zsúfolódik rájuk, hogy nézze a látványosságokat. A francia főváros balkonjait ugyanis többnyire két-három ember súlyának elviselésére tervezték, de ennél valószínűleg többen próbálják meg majd róluk követni az eseményeket.

Paris,,France,-,March,2,,2021:,Typical,Haussmann,Buildings,Along
A Szajna-parti házak erkélyeit két-három ember súlyára tervezték.
 Fotó: Shutterstock

A francia ingatlanszövetség elsősorban a Szajna partján álló házak miatt aggódik, a folyón rendezik ugyanis a nagyszabásúra tervezett nyitóünnepséget július 26-án.

Teljesen biztosnak kell lennünk benne, hogy az erkélyek elbírják a súlyt, és a korlátok stabilak, annak érdekében, hogy elkerüljük a baleseteket

– figyelmeztetett Olivier Princivalle, az ingatlanszövetség (Fédération Nationale de l’Immobilier – Fnaim) párizsi régióban illetékes vezetője az AFP hírügynökségnek nyilatkozva.

Ritkák az erkélybalesetek

A France 24 a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az erkélybalesetek ritkák ugyan Franciaországban, de történtek halálesetek. Tavaly májusban két ember súlyosan megsérült, amikor a főváros délkeleti részén leomlott egy ötödik emeleti balkon, 2016-ban pedig négyen meghaltak Angers városában, amikor egy buli közben leomlott egy erkély.

France, Paris, 2024-02-11. Inauguration of the adidas Arena at Porte de la Chapelle by the Mayor of Paris and the Minister of Sport: an emblematic legacy of the JOP PARIS 2024 Olympic and Paralympic Games for the Paris region. The only sports facility built in Paris for the Games, and the first Olympic facility to be delivered and operated. Photo: building exterior, adidas arena logo, modern architecture. Photograph by Amaury Cornu / Hans Lucas.France, Paris, 2024-02-11. Inauguration de l adidas Arena a Porte de la Chapelle par la maire de Paris et la ministre des sports : un heritage emblematique des Jeux Olympiques et Paralympiques JOP PARIS 2024 pour le territoire parisien. Seul equipement sportif construit dans Paris pour les Jeux, premier ouvrage olympique a etre livre et exploite. Sur la photo : exterieur du batiment, logo adidas arena, architecture moderne. Photographie de Amaury Cornu / Hans Lucas. (Photo by Amaury Cornu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Párizs már készül az olimpiára.
Fotó: Amaury Cornu / Hans Lucas / AFP

Ráadásul több száz éves a legtöbb olyan épület, amelyről nézni lehet majd az olimpia eseményeit, és az erkélyek biztonságának garantálása csak egy a roppant komplex feladatok közül, amelyekkel a szervezőknek meg kell birkózniuk, amikor a ötkarikás játékok száz év elteltével ismét visszatérnek Párizsba.

A megnyitót most először nem stadionban rendezik a nyári olimpiák története során, és ez hatalmas kihívás a francia rendőrség számára, hat kilométeres szakaszt kell ugyanis biztosítaniuk a Szajna mentén.

Nem a rendőrség hatásköre

A párizsi rendőrkapitányság már jelezte, hogy az erkélyek biztonsági ellenőrzése nem az ő felelősségük, de együttműködnek az illetékesekkel az ügyben.

A francia törvények alapján a strukturális biztonságért az épületek tulajdonosai vagy kezelői a felelősek, de „valami elkerülheti a figyelmüket” – vallotta be egy neve elhallgatását kérő forrás a hírügynökségnek.

(FILES) Philippe Bayle (R), a 65-year-old bouquinist (bookseller sits at his stand, selling antiquarian books and old posters, on the left bank of the Seine River in Paris on August 29, 2023. French President Emmanuel Macron has decided to abandon the planned movement of the Parisian booksellers' boxes installed on the banks of the Seine in preparation for the opening ceremony of next summer's Olympic Games in Paris, the Elysee announced on February 13, 2024. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)
Emmanuel Macron közbejárására a könyvárusok maradhatnak az olimpia alatt is.
Fotó: Miguel Medina / AFP

A párizsiak jelentős része ugyan inkább elmenekül a városból, hogy ne nehezítsék az életüket a szigorú biztonsági intézkedések és a közlekedési korlátozások, sokan azonban azt tervezik, hogy jó áron kiadják a lakásukat a külföldi látogatóknak.

Ne utazzanak el a nyáron, ne menjenek el! Hiba lenne. Az olimpia csodálatos lesz

– kérlelte a város lakosait Anne Hidalgo főpolgármester a minap, amikor megnyitotta az egyetlen új olimpiai sportarénát, amelyet a belvárosban építettek.

A könyvárusok maradhatnak

Már kaphatók a jegyek a versenyekre, a belépők csaknem fele kevesebb mint száz euróba kerül. (Egy euró 389,3 forint.) Bemutatták már az érmeket is, amelyeket az Eiffel-torony darabjai díszítenek.

Az is kiderült, hogy a játékok alatt is folytathatják a munkát a Szajna-part híres könyvárusai, akik 150 éve a párizsi élet kultikus részei, és akiknek az érdekében személyesen Emmanuel Macron elnök járt közben. A több száz bódét ugyanis a megnyitó előtt ideiglenesen bezárták volna, Macron azonban felkérte a belügyminisztériumot és a prefektusi hivatalt, hogy egyetlen árust se kényszerítsenek távozásra.