Kína Oroszországba irányuló exportja márciusban mintegy 16 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ami az első zsugorodás 2022. június óta. Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg felveti a kereskedelmi forgalom növelését Hszi Csin-ping kínai vezetőnek, amikor Putyin a jövő hónapban Kínába látogat – árulták el névtelenségüket kérő források a Bloombergnek.

Big,Waving,National,Colorful,Flag,Of,China,And,National,Flag
Orosz, kínai – két jó barát? / Fotó: Shutterstock

A bennfentesek szerint Moszkva a visszaesést ideiglenesnek tartja. Kína nem ítélte el Oroszországot az orosz–ukrán háború kitörése után és elutasította a szankciókat bevezetését. A kínai okostelefonok, autók, ruhák, háztartási gépek és egyéb termékek átvették a kivonuló nyugati márkák helyét, miközben Moszkva olajjal, gázzal, szénnel és más nyersanyagokkal látja el Pekinget.

A  kétoldalú forgalom tavaly elérte a 240 milliárd dollárt, ami jóval meghaladta a két ország 200 milliárdos célját. Idén az első két hónapban pedig 37 milliárd dollárt tett ki, ami 9,3 százalékkal több az előző év azonos időszakához viszonyítva. Vang Ji kínai külügyminiszter márciusban arról beszélt, hogy Moszkva és Peking igyekszik elmélyíteni az átfogó stratégiai együttműködést, 

a kapcsolatok bővítése pedig mindkét fél érdekét szolgálja. 

A kínai elnök tavaly márciusban járt Moszkvában, Putyin pedig októberben Pekingbe utazott. A két vezető határok nélküli barátságról beszélt, azonban az orosz médiában március végén olyan hírek jelentek meg, hogy a kínai bankok blokkolják az orosz vállalatoktól érkező, elektronikus alkatrészek vásárlását célzó, jüanban denominált tranzakciókat.

Az április elején Kínába látogató Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter pedig következményeket helyezett kilátásba, ha kínai cégek segítik az orosz hadigépezet működését. A teljes képhez viszont hozzátartozik, hogy Kína teljes exportja 7,5 százalékkal zsugorodott az előző hónapban, az ipari termelés pedig 4,5 százalékra lassult.

Az elemzők szerint egyelőre korai lenne kijelenteni, hogy a jövőben tartósan zsugorodni fog a kétoldalú az viszont biztos, hogy a kínai cégek óvatosabbak lesznek. A trükkökből sincs hiány: idén az orosz és kínai cégek a magas adók és vámok, valamint a nyugati szankciók elkerülése érdekében hulladéknak álcázva több ezer tonna rezet csempésztek át a határon, feltehetőleg a hatóságok együttműködésével.

Az EU nekimegy Kínának – és ezzel ismét maga alatt vágja a fát

Minden jel arra mutat, hogy az egyre szigorúbb kereskedelmi korlátozásokat léptethet életbe a kínai árukkal szemben, ami akár kereskedelmi háborúhoz is vezethet. Az Egyesült Államok ennek minden bizonnyal örülne, hiszen korábban azzal vádolta meg a világgazdasági kihívóját, hogy tisztességtelen versenyt folytat. Peking ugyanakkor beleköphet az unió levesébe, mivel megállapodott a legerősebb európai gazdaság, Németország vezetőjével, hogy ne támogassa az ellene irányuló védővámot a villanyautók terén.