Nemzetközi gazdaság

Szemétnek álcázott rézzel kerül szankciókat Kína és Oroszország

A törmelékként szállított fémre kevesebb vámot kell fizetni, és a nyugati tilalmakkal sem megy szembe. A kereskedelmi adatokból azonban tisztán látszik, hogy a kínai–orosz határon virágzik a rézkereskedelem.

A Reuters jelentése szerint orosz és kínai cégek a magas adók és vámok, valamint a nyugati szankciók elkerülése érdekében hulladéknak álcázva több ezer tonna rezet csempésztek át a határon, feltehetőleg a hatóságok együttműködésével.

kína orosz réz
Az orosz–kínai kereskedelemben a réz és az ócskavas egyenértékűvé vált / Fotó: AFP

A valószínűleg tavaly év végén elindított trükk a két ország vámrendszere közti különbségekre épül, amelyek segítségével a csalók minimális feldolgozási költségek mellett tetemes profitot termelhetnek, miközben a hatóságok figyelmét is elkerülik.

A rézrúdra kivetett orosz exportvám jelenleg 7 százalék, ami alacsonyabb, mint a rézhulladékra kivetett 10 százalékos vám – ezzel szemben a tiszta fém behozatala 4 százalékos adót von maga után, míg a törmelékimport nem jár pluszköltségekkel.

Emiatt a hivatalos orosz adatok alapján több ezer tonna rezet szállítottak Kínába, míg az ottani vámjelentések ugyanekkora mennyiségű ócskavasat írnak.

Ezzel szemben az orosz rézhulladék exportja, valamint a kínai tiszta fém importja elhanyagolható volt.

A rézhuzalokat a gyanú szerint Hszincsiang tartományban dolgozzák fel, ahova a szállítmányok a laza határellenőrzéseknek köszönhetően észrevétlenül jutnak el. Az itt elvégzett darabolás után már lehetetlen megkülönböztetni a rezet a fémhulladéktól, és a vámjegyzékekbe is így kerül be.

Ez a titkos azonban akkora méretűre duzzadt, hogy már a kormányzati adatokban is látszik. 2021-ben és 2022-ben havonta átlagosan 95,3, illetve 125 tonna orosz rézhulladékot adtak el Kínába – csak idén februárban azonban ez a mennyiség már 11 ezer tonnára ugrott.

Az adók elkerülésének pénzügyi ösztönzője mellett a felaprított fémet nehezebb azonosítani és nyomon követni, ugyanis így könnyebb eladni a kínai gyártóknak, akik attól tartanak, hogy a jövőben ezeket a termékeket is érinteni fogják nyugati szankciók. Korábban ugyanis az EU és az USA már kivetett tilalmakat kínai vállalatokra, amiért azok „az orosz hadigépezetet támogatták”.

Kína megijedt: Oroszország lenyúlhatja legközelebbi szövetségesét

Évek óta nem járt ilyen magas rangú kínai képviselő Phenjanban. Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta Oroszország és Észak-Korea kapcsolata szorosabb lett, mint valaha, a kínai vezetés pedig attól tart, hogy elveszíthetik befolyásukat szomszédjuk felett.

 

 

Oroszország réz Kína szankciók
Kapcsolódó cikkek