A kínai elektromos járművek túlzott kapacitásának visszaszorítása is szóba került Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter és Li Csiang kínai miniszterelnök vasárnapi, Pekingben tartott egyeztetésén, melyen Yellen a két ország közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. 

Janet Yellen a kínai gyárak túlkapacitásának visszaszorítása mellett szállt síkra Pekingben / Fotó: AFP

Bár van még tennivalónk, úgy vélem, hogy az elmúlt évben stabilabb alapokra helyeztük a kétoldalú kapcsolatainkat

– szögezte le az amerikai tárcavezető, aki egyúttal a kínai gyárak túlzott kapacitásának visszaszorítása mellett szállt síkra. 

Sokallja a kínai elektromos autókat az amerikai külügyminiszter

Pénteken és szombaton Yellen Kuangcsouban találkozott Ho Li-feng kínai miniszterelnök-helyettessel is, ahol a két fél megállapodott abban, hogy párbeszédet kezdeményeznek a kiegyensúlyozott gazdasági növekedésről, valamint fórumot indítanak a pénzmosás elleni erőfeszítésekkel kapcsolatos együttműködésről a két ország pénzügyi rendszereiben. 

A megbeszélések megkönnyítik a makrogazdasági egyensúlytalanságokról szóló vitát, beleértve a túlkapacitással való kapcsolatukat. Szándékomban áll kihasználni a lehetőséget, hogy az amerikai munkavállalók és cégek számára egyenlő versenyfeltételek mellett foglaljak állást

– mondta Yellen a megbeszélések befejezése után kiadott nyilatkozatában. 

A látogatás előtt Yellen azt közölte, igyekszik meggyőzni a kínai tisztségviselőket az elektromos járművek, napelemek és más tiszta energiát hasznosító technológiák túlzott termelési kapacitásának visszaszorításáról, mert szerinte ez a túlzott kapacitás veszélyezteti az amerikai és más országok konkurens cégeit. 

Az elmúlt időszakban több amerikai törvényhozó is kérte a Biden-kormányzatot, hogy emelje meg a kínai elektromos autókra kivetett vámot és adókat az amerikai gyártók védelme érdekében. 

Pekingnek is vannak aggályai

Peking szintén komoly aggodalmát fejezte ki az amerikai fél Kínával szembeni gazdasági és kereskedelmi korlátozásaival kapcsolatban, és a tárgyalások során választ adott a termelési kapacitás miatti aggodalmakra – áll a kínai Hszinhua állami hírügynökség közleményében, melyben azt vetették Yellen szemére, hogy a „kínai túlkapacitással kapcsolatos aggodalom csak ürügy az amerikai vállalatok védelmét szolgáló protekcionista politikához”. 

Hozzátették: a kínai elektromos energiával kapcsolatos iparágak elnyomása nem segíti az Egyesült Államokat a saját iparágainak fejlesztésében, és remélik, hogy Yellen látogatása alatt több előrelépés történik az együttműködéseket gátló akadályok lebontása érdekében.