Kína és Oroszország új modellt alkotott a nagy országok közötti kapcsolatokban, amely teljesen eltér az elavult hidegháborús megközelítéstől – mondta csütörtökön Vang Ji kínai külügyminiszter. 

Russian,Flag,And,Chinese,Flag,On,The,Cloudy,Sky.,Wave
Fotó: Shutterstock

Szövetség- és konfrontációmentesen, harmadik felet nem célozva Kína és Oroszország a tartós jószomszédságra és barátságra törekszik,

„és igyekszik elmélyíteni átfogó stratégiai együttműködését” – mondta Vang az éves parlamenti gyűlés egyik sajtótájékoztatóján. 

Az orosz földgáz számos kínai háztartást lát el, míg az orosz utakon kínai gyártmányú autók közlekednek, 

ez teljes mértékben a kínai–orosz fél kölcsönösen előnyös együttműködésének rugalmasságát és széles körű kilátásait bizonyítja – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a kínai–orosz kapcsolatok fenntartása és bővítése a két fél alapvető érdekein alapuló stratégiai döntés.

„A mai világban a hegemonizmus nem támogatott, és a megosztottság nem vezet sehová” – mondta, megjegyezve azt is, hogy a nagy országoknak nem szabad konfrontációra törekedniük, és nem megengedhető a hidegháború visszatérése. A két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját. Kína tavaly már több alkalommal is hangsúlyozta az Oroszországgal való kapcsolatainak és együttműködéseinek elmélyítésére való hajlandóságát, tavaly decemberben a Moszkva és Peking közötti katonai együttműködés megújítását ígérték. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy a két ország közötti kiegyensúlyozott viszony ellenére a három legnagyobb kínai bank beszüntette a fizetések elfogadását orosz pénzügyi szervezetektől. 

A kínai bankok által alkalmazott gyakorlat totális. 

Az ICBC, a CCB és a Bank of China is elutasítja az összes orosz szankcionált pénzintézettől kapott kifizetést, függetlenül attól, hogy azok melyik pénzügyi rendszeren mennek keresztül: az európai SWIFT-en, az orosz SPFS-en vagy a kínai CIPS-en.