Hszi Csin-ping kínai elnök elhagyta Moszkvát, miután befejezte a háromnapos látogatást Oroszországban, és visszatért Pekingbe a kínai állami média szerint.

Fotó: AFP

Hszi Csin-ping hétfőn délelőtt érkezett az orosz fővárosba, repülőgépe a Vnukovo-2 repülőtér kormányzati szektorában szállt le, ahol vörös szőnyeggel, a két ország himnuszát játszó katonazenekarral és díszegységekkel várták. Az orosz fogadóküldöttséget Dmitrij Csernisenko miniszterelnök-helyettes vezette. A látogatás jelentőségét növelte, hogy a kínai elnöknek ez volt az első külföldi útja a harmadszori elnökké választását követő beiktatása óta, illetve az orosz–ukrán háború kitörése óta először látogatott az eurázsiai országba.

A két államfő 40. alkalommal tartott hivatalos találkozót, ami a kínai vezető szerint baráti viszonyukra tekintettel nem meglepő. Hszi Csin-ping már a repülőtéren jó szomszédnak és megbízható partnernek nevezte Oroszországot, valamint arról is beszélt, hogy a kétoldalú viszony nagymértékben hozzájárul a haladáshoz az egész világon. A látogatás első napján Vlagyimir Putyin nem hivatalos megbeszélésen, a Kremlben fogadta kínai partnerét.

Az orosz elnök gratulált kollégájának ahhoz, hogy harmadszorra is államfővé választották, valamint méltatta a távol-keleti ország fejlődését. A kínai vezető válaszul közölte, hogy Oroszország jóléte jócskán megnőtt Vlagyimir Putyin vezetésének köszönhetően, és biztos benne, hogy az orosz nép támogatni fogja a jövőben is.

Nagy szomszédos országok vagyunk, és partnerek az átfogó stratégiai együttműködésben. Ez a státusz meghatározza, hogy országainknak szoros kapcsolatokat kell ápolniuk

– mondta a kínai vezető. Hétfőn Putyin és Hszi négyszemközt tartott megbeszélést, majd közösen vacsoráztak, a hivatalos kétoldalú tárgyalások kedden kezdődtek. A csúcstalálkozón végül 14 megállapodás született a szójababtól az atomenergiáig terjedő témákban. Putyin kijelentette, hogy Moszkva kész segíteni a kínai vállalkozásoknak abban, hogy az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországból kivonuló nyugati cégek helyébe lépjenek. Bejelentette, hogy kétoldalú munkacsoport felállítását tervezik az északi hajózási útvonal tranzitpotenciáljának fejlesztésére, egyben közölte: az orosz üzleti szféra képes kielégíteni Kína növekvő energiaigényét, akár szerződés alapján, akár azon kívül. Azt is mondta, hogy Oroszország támogatja a kínai jüan

egyre szélesebb körű használatát az Ázsiával, Afrikával és Latin-Amerikával folytatott saját kereskedelmében.

Putyin a tárgyalások után kijelentette, hogy a kínai béketerv több pontja is a rendezés alapjául szolgálhat, amikor erre Nyugaton és Ukrajnában készség mutatkozik. Ugyanakkor Kijev rendezési tervéről nem esett szó Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője szerint. Megvitatták a Szibéria Ereje 2. gázvezeték tervét is. Peszkov úgy fogalmazott, hogy minden részletet egyeztettek Mongóliával, amelynek területén a vezeték át fog haladni, de az együttműködés további bővítését irányozzák elő ezen a területen, vagyis írásbeli megállapodás még nem születhetett.

A tárgyalásoknak valószínűleg két vitás pontja van: ki fogja megépíteni a 2600 kilométer hosszú vezetéket, és hogyan fogják a gáz árát meghatározni. A keddi megbeszéléseket követően a felek közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben leszögezték, hogy elítélik az erőpolitikát, a hidegháborús gondolkodásmódot, az egyoldalú szankciókat és a tömbökön alapuló konfrontációt.

Hszi Csin-ping a tárgyalásokat őszintének és barátságosnak, a kétoldalú kapcsolatokat pedig létfontosságúnak minősítette. Hangsúlyozta, hogy a fellendült kétoldalú kereskedelem lendületet ad a társadalmi-gazdasági fejlődésnek is. Kína elnöke kiemelten szólt arról, hogy Kína és Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként síkraszáll a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáinak fenntartása mellett, és konstruktív erőt fog kifejteni a többpólusú világ érdekében.

A kínai vezető szerint a két ország átfogó tervezést vezet be a kereskedelemben. Putyin eredményesnek és építőnek nevezte a csúcstalálkozót. Szerinte a kapcsolatok a valaha volt legmagasabb szintet érték el, a legtöbb nemzetközi kérdésben az orosz és a kínai álláspont közel áll egymáshoz, vagy egybeesik. A kínai vezető viszonozva a meghívást Kínába várja Putyint, ahol az Egy út, egy övezet kezdeményezés harmadik fórumán találkozhatnak, még az idén.