cashline

Ismét emelkedésben a tengeren túli indexek

A hétfőivel ellenkező folyamatok indultak el kedden a világpiacokon. Az ázsiai indexek emelkedéssel indultak, a kőolaj hordónkénti ára kétéves csúcs körül mozgott a pénzügyi szolgáltatók papírjainak árfolyama azonban többségében estek. Cashline elemzés.

Egyiptom mélybe rántotta a világ pénzpiacait

Az egyiptomi zavargások bizalmatlanságot indítottak el a világ tőzsdéin. Pénteken szinte mindenütt mínuszba fordultak a mutatók, egyedül Kína könyvel el emelkedést. A Cashline szerint az afrikai és közel-keleti események most már függetlenek az egyiptomi zavargásoktól, mivel a "szellem már kiszabadult a palackból".

A vállalati gyorsjelentések fűtik a pénzpiacokat

A vállalatok kedvező gyorsjelentési adatai kedvezően hatottak a külföldi piacok árfolyamainak, amelyeket korábban az USA csökkenő lakásárakról szóló, valamint a brit GDP adat döntött mélybe. A hong-kongi tőzsdén jegyzett kínai papírok féléves csúcsra emelkedtek.

A FED-pénzpumpa fűti az amerikai tőzsdéket

Nyolcadik hete szárnyal a Dow Jones, amelyet nem a pozitív vállalati gyorsjelentések, hanem az Egyesült Államok jegybankjának (FED) intézkedései fűtenek. A szerdai FED üléstől a piacok az eszközvásárlási program fenntartását várják.

Pozitív jelek érkeznek a tengeren túlról

Szárnyakat kapott az árutőzsde világszerte, a gyapot történelmi csúcsot ért el. A gyorsjelentési szezon is pozitív jeleket mutat: ötből négy vállalat a konszezusnál jobb, vagy azzal megegyező eredményeket hozott 2010-ben. Hazánkban az MNB kamatdöntés lehet befolyással a piacokra. Cashline elemzés.

"Minden nap egy Apple és a piac bedől"

Tegnap szinte mindenhol vezető hír volt, hogy kórházi kezelése miatt kényszerpihenőre távozik az Apple atyja, a legendás vezérigazgató Steve Jobs. A Cashline szerint a betegség bejelentésének időzítése nem véletlen.

Spanyolországnak tízszer akkora hitelre lenne szüksége mint Portugáliának

Miután megnyugodtak a piacok a portugál államkötvényaukciót követően, ma a spanyol papírkibocsátás kerül fókuszba. Ha ugyanis a spanyoloknak nem lesz szerencséjük tízszer akkora EU/IMF mentőcsomagra szorulhatnak mint Portugália. Emellett csütörtökön tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank is. A Cashline elemzői szerint az amerikai piacokat ma az Intel gyorsjelentése ingathatja meg.

Eluralkodott az optimizmus a világ tőzsdéin

Úgy látszik, a reálgazdaságban is megjöttek az euforikus hírek, miután a decemberi magánszektor foglalkoztatási adat rekord mértékben nőtt, és a feldolgozóiparon kívüli aktivitási index is több éves csúcs közelbe szárnyalt. A vezető indexek erre reagáltak is, ám a menet már nem volt olyan robosztus, mint amit az elemzők vártak volna ilyen hiperszonikus adatok után, bár az is igaz, az elmúlt négy és fél hónap töretlen emelkedése sem túl gyakori tőzsdei jelenség.

Sorsdöntő fordulat előtt Olaszország: bizalmi szavazás Berlusconiról

Gyorsuló gazdaságról jönnek adatok az eurózónából: Németországban idén 3,7 százalékos lehet a GDP emelkedés. Olaszországban ugyan ma tartják a kormány bizalmi szavazását, de mivel a parlament már elfogadta a következő évekre vonatkozó szigorításokat, a piac nem mozdultak a hír hatására. Ázsiában szintén optimista a hangulat.
Világgazdaság Piactér