Pénz- és tőkepiac

Pozitív jelek érkeznek a tengeren túlról

Szárnyakat kapott az árutőzsde világszerte, a gyapot történelmi csúcsot ért el. A gyorsjelentési szezon is pozitív jeleket mutat: ötből négy vállalat a konszezusnál jobb, vagy azzal megegyező eredményeket hozott 2010-ben. Hazánkban az MNB kamatdöntés lehet befolyással a piacokra. Cashline elemzés.

Az árupiac viszont szárnyra kapott hétfőn reggel, a gyapot új történelmi csúcsra tört, de a cukor és a kávé sem volt lemaradó. Ezt minden bizonnyal fűti a dollár gyengülése, az euróval szemben az 1,36-os szinteket teszteli.

Hétfőn az Egyesült Államokban folytatódik a gyorsjelentési szezon, ahol többek között Texas Instruments, a McDonalds'' (nyitás előtt), valamint az American Express (zárás után) hozza nyilvánosságra gyorsjelentését. Az eddig jelentő vállalatok közül ötből négy vagy jobb, vagy a várakozásokkal megegyező profitról számolt be, ami követi az elmúlt negyedévek igen feltűnő arányszámait.

Szerdán ülésezik a FED, amelytől a szereplők az eszközvásárlások fenntartását várják, illetve a növekedési kilátások enyhe emelését. Persze a pontos szövegezés a piacok szempontjából most is érdekes lesz, azonban a piac jelenlegi fázisában talán fontosabb lesz a döntésre adott reakció.

A hazai piacon hétfőn a Monetáris Tanács kamatdöntő ülése hathat a folyamatokra. Az ülésen a konszenzus - igaz szerény többséggel, de - 25 bázispontos emelést vár. Az emelést indokolhatja a megugró és relatíve magas kockázati felár (CDS), ugyanakkor a tartás mellett szólna az inflációt befolyásoló külső tényezők sora, valamint a kormány korábban kommunikált kamatcsökkentést szorgalmazó álláspontja. Mindenesetre a jegybanki döntéstől is szűk többséget vár a Cashline.

cashline gyapot kamatdöntő ülés McDonald's Fed Monetáris Tanács American Express árupiac
Kapcsolódó cikkek