Pénz- és tőkepiac

Sorsdöntő fordulat előtt Olaszország: bizalmi szavazás Berlusconiról

Gyorsuló gazdaságról jönnek adatok az eurózónából: Németországban idén 3,7 százalékos lehet a GDP emelkedés. Olaszországban ugyan ma tartják a kormány bizalmi szavazását, de mivel a parlament már elfogadta a következő évekre vonatkozó szigorításokat, a piac nem mozdultak a hír hatására. Ázsiában szintén optimista a hangulat.

Tovább gyorsulhat a német gazdaság: tovább emelte az idei német és a jövő évi növekedésre vonatkozó prognózisát a német RWI gazdaságkutató intézet. Az előző, szeptemberi becsléshez képest mindkét évre 0,3 százalékpontot javított és az idén 3,7, míg jövőre 2,5 százalékos bővülést vár. Emellett a Bloomberg elemzői konszenzusa alapján a német gazdasági bizalmi index 4 százalékra nőhet decemberben, szemben a novemberi 1,8 százalékról.

Sorsdöntő fordulat előtt áll Olaszország, miután a mai napon tartják a kormány bizalmi szavazását. Miután Silvio Berlusconi, olasz miniszterelnök júliusban szakított egykori fő szövetségesével, Gianfranco Fini-vel, a kormány elvesztette többségét az alsóházban. A bizalmatlansági indítvány feltehetően az alsóházban okozhat további feszültséget, a felsőházban és a szenátusban várhatóan nem lesznek többségben a kormányt távozásra szólítók.

A piac egyelőre nyugodtan fogadja a politikai csatározásokat, amihez az is hozzájárult, hogy a jövő évi költségvetést a parlament mindkét háza elfogadta, amely az elmúlt két évben bevezetett fiskális szigorításokat továbbra is tartalmazza (3 évre 25 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő, így a deficit az idei 5 százalékról jövőre 3,9 százalékra, 2012-ben pedig 2,7 százalékra mérséklődhet).

A lépésre nagy szükség volt, miután az eurózónában Görögország után Olaszországban van a legrosszabb eladósodottsági mutató.

Pozitív tartományban tartózkodtak a reggeli kereskedésben az ázsiai indexek. A lendületet a tegnapi kínai kamatemelés elhalasztása és az optimista nemzetközi szentiment adta, valamint az a tény, hogy a kínai jegybank a várakozásoknál némileg magasabb hitelkihelyezést tűzött ki célul a jövő évre.

Németország cashline költségcsökkentés deficit bizalmi index Olaszország kamatemelés eurózóna
Kapcsolódó cikkek