Magyar gazdaság

A FED-pénzpumpa fűti az amerikai tőzsdéket

Nyolcadik hete szárnyal a Dow Jones, amelyet nem a pozitív vállalati gyorsjelentések, hanem az Egyesült Államok jegybankjának (FED) intézkedései fűtenek. A szerdai FED üléstől a piacok az eszközvásárlási program fenntartását várják.

Rendületlenül ostromolja a 12,000 pont közeli szinteket a Dow Jones, immár nyolcadik hete mutat nyerő szériát. A piaci várakozások azonban talán kicsit túlfűtöttek, ami jól látszott a gyorsjelentésekre adott reakciókból.

A Texas Instruments hiába publikált jobb eredményt és árbevételt, a a zárás utáni elektronikus kereskedésben 2 százalékot esett. Az American Express a várakozásokkal megegyező, illetve hajszállal rosszabb számokra produkált egy mínuszos kereskedési egyenleget. Másrészt a bika trend még hajtja magát, amit természetesen a szerdai FED-ülés is katalizál. Hiszen mit vár a piac: azt, hogy a FED egyszerre erősíti meg a gazdasági növekedést és a pénznyomda folytatását.


Az amerikai jegybank kedden kezd ülésezni (de a bejelentés holnap várható), amelytől a szereplők az eszközvásárlások fenntartását várják, illetve a növekedési kilátások enyhe emelését. Persze a pontos szövegezés a piacok szempontjából most is érdekes lesz, azonban a piac jelenlegi fázisában talán fontosabb lesz a döntésre adott reakció.


Ázsiában ma reggel óvatos optimizmus uralkodott, miután az indiai jegybank csak 25 bázisponttal, 6,5 százalékra emelte az irányadó rátát, ami megnyugtatta a szereplők egy részét, akik ennél keményebb lépésre számítottak. Az egyedüli kivétel Kína, amely nem tudott talpra állni, 3 havi mélyponton zárt.

cashline Dow Jones pénzpumpa Fed Texas Instruments eszközvásárlás American Express elemzés
Kapcsolódó cikkek