Pénz- és tőkepiac

A vállalati gyorsjelentések fűtik a pénzpiacokat

A vállalatok kedvező gyorsjelentési adatai kedvezően hatottak a külföldi piacok árfolyamainak, amelyeket korábban az USA csökkenő lakásárakról szóló, valamint a brit GDP adat döntött mélybe. A hong-kongi tőzsdén jegyzett kínai papírok féléves csúcsra emelkedtek.

Az erős gyorsjelentési szezonnak csak sikerült visszaráncigálni az amerikai tőzsdéket a nap végére, pedig a kereskedés elején úgy tűnt, hogy a további mélypont felé csökkenő lakásárak és a csalódást keltő, visszaeső brit adat végleg megpecsételi a részvények napi sorsát.

Az IBM a pár napja közzétett eredménye után megállíthatatlan, újabb történelmi csúcsot sikerült abszolválnia, immár 160 dollár fölé került a kék óriás kurzusa. Ma viszont már mindenki a FED-ülés utáni bejelentés szövegezésére figyel. Ha lenne benne utalás az eddigi lazítás exit-jére, vagyis a likviditás visszaszívására, az minden bizonnyal csalódást
keltene. Ellenkező esetben további csúcsdöntések sincsenek kizárva, úgy, hogy az optimizmus ismét kezdett visszaesni, ami teremtett potenciális beszállókat nap szinten – áll a Cashline beszámolójában.

Ázsiában ma ismét emelkedő napot jegyeztek, a kínai négy havi mélypontjáról mutatott némi korrekciót, igaz közben a forgalom is 4 havi mélypontra esett. A kínai újév február 3-án kezdődik, akkortól várható némi aktivitás a parketten.

Közben a short (árfolyam csökkenésre játszó) állomány a hong-kongi tőzsdén jegyzett kínai papírokra 6 havi rekordra emelkedett, ami élesebb mozgást jelez előre (ha kiszorítják az eladókat, emelkedés, ha kisebb pánik lesz ebből, akkor további mélypontok). A Cashline szerint az irány kétséges.

Hazai fronton a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nyilatkozata, amelyben ismét kritizálta a jegybankot a kamatemelés miatt újabb jelzés a piacnak: márciustól az új összetételű Tanács már igen kis valószínűséggel emel tovább a kamaton, sőt egy új lehetőség merül fel, a csökkentés. Eddig a forint jól bírta a kommunikációs csatát, kérdés, hogy egy negatívba hajló globális hangulatban mi lesz a helyzet.

cashline hong kong tőzsde NGM pakett árfolyam gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek