Pénz- és tőkepiac

Egyiptom mélybe rántotta a világ pénzpiacait

Az egyiptomi zavargások bizalmatlanságot indítottak el a világ tőzsdéin. Pénteken szinte mindenütt mínuszba fordultak a mutatók, egyedül Kína könyvel el emelkedést. A Cashline szerint az afrikai és közel-keleti események most már függetlenek az egyiptomi zavargásoktól, mivel a "szellem már kiszabadult a palackból".

Az egyiptomi események miatt a félelem és a kockázatosabb eszközök kerülése átgyűrűzött a globális piacokra. Pénteken a kereskedés elején a tengerentúli indexek még közel 2 és fél éves csúcson álltak, onnan viszont a nap végére három hét emelkedését törölték. Az ázsiai tőzsdék már hetek óta eleve egy korrekciós hangulatban voltak, korábban a kínai és az indiai tőzsdeindex is 4 havi mélypontra süllyedt, ahonnan ma reggel egyedül a kínai index tudott pluszt felmutatni.

A feltörekvő pénzpiaci ráták 2008 óta a legnagyobb mértékben emelkedtek, igaz ezt történelmi rekord alacsony szintekről tették. Ugyanakkor kérdés, hogy a hetek óta tartó alulteljesítése megfordul-e a feltörekvő piacoknak a fejlettekkel szemben, és/vagy csak elérkezett az idő egy nagyobb fejlett piaci esésre is.

Egyelőre nem tudni milyen irányt vesznek az egyiptomi események, de az a tény, hogy Mubarak, az egyiptomi elnök kész tárgyalni az ellenzékkel, elképzelhető, hogy nagyon rövid távon enyhítheti a tüntetések és zavargások élét. Másrészt a szellem kiszabadult a piaci palackból, így a tőzsdék most már akár az egyiptomi eseményektől függetlenül reagálhatnak. Ebből a szempontból a hét első fele fontos lesz és eldöntheti az irányt a következő hetekre.

Hazánkban a nemzetgazdasági miniszter nyilatkozata hathat a piaci folyamatokra. Matolcsy György szerint a kormány reform intézkedései lehetővé teszik, hogy a válságadókat 2012 után kivezessék. Korábban a kormány úgy nyilatkozott, hogy a válságadót egy szabályozásbeli módosítás váltaná fel, amely szintén plusz bevételt jelentene a büdzsének, igaz csökkenő mértékben.

cashline index tőzsde NGM Mubarak pénzpiac Egyiptom
Kapcsolódó cikkek