Pénz- és tőkepiac

Eluralkodott az optimizmus a világ tőzsdéin

Úgy látszik, a reálgazdaságban is megjöttek az euforikus hírek, miután a decemberi magánszektor foglalkoztatási adat rekord mértékben nőtt, és a feldolgozóiparon kívüli aktivitási index is több éves csúcs közelbe szárnyalt. A vezető indexek erre reagáltak is, ám a menet már nem volt olyan robosztus, mint amit az elemzők vártak volna ilyen hiperszonikus adatok után, bár az is igaz, az elmúlt négy és fél hónap töretlen emelkedése sem túl gyakori tőzsdei jelenség.

A túlzott optimizmus azonban a piaci szereplők várakozásaira is átragadt: Birinyi László, amerikai brókercég tulajdonos tegnapi előrejelzésében 2 és fél év alatt az S&P500 duplázódását prognosztizálja hivatkozva a múltbeli bikapiacok karakterisztikájára. Birinyi volt azon kevesek egyike, aki megjósolta a 2008-as krachot, viszont ő volt az is, aki 2001-2002-ben 60-70 százalékban kalibrálta félre a technológiai szektor mozgását - írja elemzésében a Cashline.

Az amerikai optimizmus nem látszik túlságosan az ázsiai tőzsdéken, ahol csak a japán piac volt képes ma reggel nyereséget felmutatni. A kínai piacon az ingatlanfejlesztő cégek papírjai emelkedtek valamelyest, azonban a további monetáris szigorítástól való félelem negatív tartományba kormányozta a pénzügyi részvényeket.

Az indiai szintén a kamatemelési félelmek miatt torpant meg, miután az élelmiszerárak történelmi magasságokba csaptak. Ráadásul az elmúlt hetekben a külföldiek eladóként léptek fel, amire utoljára tavaly májusban volt példa.

Alacsonyabb szinten nyitottak a német kötvények árfolyamai a szerdai eladási hullám után, amelyet a kedvezőbb amerikai munkanélküliségi adatokkal kapcsolatos várakozások fűtöttek (a piaci szereplők alulsúlyozhatják a kockázatmentes eszközöket).

Mindeközben a tegnapi portugál aukción közel duplázódtak a hozamok növelve annak a valószínűségét, hogy előbb - utóbb Portugália rákényszerül az európai stabilitás alap (EFSF) igénybevételére.

Németország cashline Brinyi László Ázsia 2011 tőzsde Japán ingatlan optimizmus India
Kapcsolódó cikkek