Cégvilág

"Minden nap egy Apple és a piac bedől"

Tegnap szinte mindenhol vezető hír volt, hogy kórházi kezelése miatt kényszerpihenőre távozik az Apple atyja, a legendás vezérigazgató Steve Jobs. A Cashline szerint a betegség bejelentésének időzítése nem véletlen.

Ez már a harmadik alkalom, hogy egészségügyi probléma következtében átmenetileg elhagyja a vezetői széket, igaz a stratégiai döntésekben továbbra is részt vesz majd. Legutóbb 2009-ben tért vissza gyógykezeléséről, ahonnan az Apple az Iphone és Ipad termékeivel exponenciális sikersztorit épített ki mind a vállalat értékesítési számait nézve, mind az Apple részvények árfolyamát vizsgálva.

A jelenlegi bejelentés időzítése nem véletlen, hiszen ma, amerikai zárás után teszik közzé a cég negyedéves jelentését, ahol árbevétel és profitrobbanást vár a piac főleg a felfutó IPad eladásoknak köszönhetően.

Egy vártnál jobb eredmény - ahogy ez az elmúlt negyedévekben rendre teljesült - semlegesíthetné a Steve Jobs átmeneti távozása miatti aggodalmakat, legalábbis a bejelentés időzítése a menedzsment eme várakozását tükrözi. A piac emelkedés stádiumára nézve meglehetősen fontos lesz majd a gyorsjelentésre adott reakció (zárás utáni elektronikus kereskedésben). Ugyan az Apple eladási számai robbantak az elmúlt időszakokban, viszont mindeközben nő a fenyegetés az Android készülékek részéről. Vagyis fokozódik a verseny, aminek hatásaitól az Apple sem tud menekülni.

A nagy kérdés, hogy ezt a piac már most lereagálja vagy ad még a papírnak időt. Ha egy jobb eredményre negatív reakció lenne, az a technológiai szektor árazottsága szempontjából is figyelmeztető jel lehetne. Ne felejtsétek hát: "Minden nap egy Apple, és a piac bedől."

cashline negyedév eredmény Apple iPad Steve Jobs jelentés iPhone
Kapcsolódó cikkek