Szilárd a és erős a azonban nem látni, hogy az visszatérne a Fed 2 százalékos céljához – mondta Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke az amerikai–kanadai gazdasági kapcsolatokra összpontosító fórumon Washingtonban. Powell közölte, hogy az irányadó kamatlábak a jelenlegi szinten maradnak, amíg a pénzromlás nem kerül közelebb a kitűzött értékhez.

Fed Chairman Jerome Powell
Fotó: Celal Gunes / AFP

A CNBC emlékeztet arra, hogy a Fed 2022 március óta tizenegy kamatemelést hajtott végre, a központi bank tisztviselői tavaly július óta 5,25 és 5,5 százalék között tartják az irányadó rövid lejáratú rátákat. A márciusi lazításra vonatkozó remények már elszálltak, azonban a befektetők egy ideig reménykedtek a júniusi vagy júliusi startban. Powell szavai viszont arra utalnak, hogy a közeljövőben nem lesz kamatcsökkentés.

Laza vagy szigorú monetáris politika?

A nemzeti bankok világszerte az irányadó kamatlábak emelésével igyekeznek úrrá lenne a dráguláson, de ezt számtalan közgazdász bírálja, mivel lassítja a gazdaságot. A Fed mellett az Európai Központi Bank, a brit jegybank, a kínai központi bank és az orosz nemzeti bank is szigorú monetáris politikát folytat, sőt: már Japán is elhagyta a negatív kamatlábat. 

Ugyanakkor az elemzők arra számítanak, hogy idén a jegybankok megkezdhetik a kamatvágást, amit a feltörekvő gazdaságok jegybankjai – a magyar, a cseh és a brazil központi bankok vezetésével – már megtettek. A régióban elsőként a cseh jegybank zárta le kamatemeléseit tavaly júniusban, ezzel másfél évig tartotta 7 százalékon az alapkamatot, majd decemberben és idén februárban kamatvágásra szánta el magát.

A lengyel központi bank 2022 szeptemberében emelte utoljára irányadó rátáját, amelyet idén szeptemberben 6, majd októberben 5,75 százalékra csökkentett. A jegybank decemberben a várakozásoknak megfelelően változatlanul tartotta a rátát. 

A Magyar Nemzeti Bank még 2022 szeptemberében jelentette be, hogy 13 százalékos alapkamat mellett lezártnak tekinti a kamatemelési ciklusát. Azóta több kamatvágást is végrehajtott, legutóbb március végén 8,25 százalékra mérsékelte a rátát az egy számjegyűre csökkenő infláció mellett, az elemzők szerint az alapkamat csökkentése idén tovább folytatódhat.

Az emelkedő kamatszint hazavágja a teljes európai ingatlanszektort

Az olcsó pénz korában csak úgy ömlött a pénz az európai ingatlanalapokba. A jegybanki kamatemelések hatására azonban egyre több helyen lehetett vonzóbb hozamokat találni, emiatt is nagy nyomás nehezedik az ingatlanpiacra és ezen belül az ingatlanalapokra. Németországban a legrosszabb a helyzet.