A Bank of Japan (BoJ) véget vetett kedden a nyolc éve tartó negatív alapkamatnak. Noha ez a lépés volt Japán első kamatemelése 17 év után, továbbra is nulla körüli szinten tartják a kamatot, mivel a törékeny gazdasági fellendülés arra kényszeríti a jegybankot, hogy lassabban haladjon a hitelfelvételi költségek további emelkedésében – írta a Reuters.

A Bank of Japan épülete / Fotó: AFP

A legfrissebb keddi információk szerint mínusz 0,1 százalékról a 0–0,1 százalékos sávba emelte irányadó kamatát a BoJ. Ez abból adódik, hogy a fogyasztói árak emelkedése után a bérek is megugrottak.

Az emelés azt jelenti, hogy 

már nincs olyan ország, ahol negatív kamatláb volna.

A BoJ felhagyott a hozamgörbe-szabályozás néven ismert politikával is, amely szerint japán államkötvényeket vásárolt a kamatlábak szabályozására. A döntést ismertető közleményben közölték, hogy továbbra is nagyjából ugyanannyi államkötvényt fognak vásárolni, mint korábban, és felpörgeti a vásárlásokat, ha a hozamok gyorsan emelkednek.

A japán jegybank emellett úgy döntött, hogy beszünteti a kockázatos eszközök, például a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) és a japán ingatlanbefektetési alapok vásárlását.