Fél százalékponttal 6,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a cseh jegybank – közölte Jakub Holas, a központi bank (CNB) szóvivője a banktanács ülése utáni sajtótájékoztatón. A döntés azt jelenti, hogy a CNB felgyorsította monetáris politikájának lazítását az alapkamat decemberi 0,25 százalékpontos mérséklése után. Legutóbb 2022 júniusában volt ilyen alacsony az alapkamat.

Cz,,Prague,,10.08.2019:,Sign,Of,The,Central,Czech,Bank,In
Fotó: Shutterstock

Az alapkamat mellett a jegybank megvágta a diszkont- és a lombardkamatot is 7,25 százalékra, illetve 5,25 százalékra. Az elemzők várták a ráta csökkentését, annak mértékéről azonban megoszlottak a vélemények. Az elemzők többsége szerint a kamatcsökkentés hátterében a cseh gazdaság folytatódó gyengébb teljesítménye és a csökkenő áll.

Decemberben 6,9 százalékos volt az éves szintű infláció Csehországban, az idén 3 százalék körüli éves pénzromlásra számítanak. Ales Michl, a CNB kormányzója szerint érezhetően gyengül az inflációs nyomás. A Capital Economics szerint az ülés utáni kommunikációból az következik, hogy a következő, márciusi ülésen még nagyobb, legalább 75 bázispontos kamatvágásra van kilátás. A cseh alapkamatot az év végére akár  3,75 százalékra is mérsékelhetik.

Szigorú vagy laza monetáris politika?

A nemzeti bankok világszerte az irányadó kamatlábak emelésével igyekeznek úrrá lenne a dráguláson, de ezt számtalan közgazdász bírálja, mivel lassítja a gazdaságot. Az angol jegybank mellett az Európai Központi Bank, az amerikai Fed, a kínai központi bank és az orosz nemzeti bank is szigorú monetáris politikát folytat. 

Japán a negatív kamatlábával (mínusz 0,1 százalék) kilóg a nemzetközi trendekből, a szigetországban emelésre számítanak a közgazdászok. Ugyanakkor az elemzők arra számítanak, hogy idén a jegybankok megkezdhetik a kamatvágást, amit a feltörekvő gazdaságok jegybankjai – a magyar, a cseh és a brazil központi bankok vezetésével – már megtettek. 

A régióban elsőként a cseh jegybank zárta le kamatemeléseit tavaly júniusban, ezzel másfél évig tartotta 7 százalékon az alapkamatot, december végén pedig egy 25 bázispontos kamatvágásra szánta el magát, ma pedig mérsékelte a rátat. A lengyel központi bank 2022 szeptemberében emelte utoljára irányadó kamatját, amelyet idén szeptemberben 6, majd októberben 5,75 százalékra csökkentett. 

A jegybank decemberben a várakozásoknak megfelelően változatlanul tartotta a rátát. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) még tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 13 százalékos alapkamat mellett lezártnak tekinti a kamatemelési ciklusát. Az MNB január végén az előzetesen belengetett 100 bázispont helyett 75 bázisponttal, 10 százalékra csökkentette az alapkamatot.

Az emelkedő kamatszint hazavágja a teljes európai ingatlanszektort

Az olcsó pénz korában csak úgy ömlött a pénz az európai ingatlanalapokba. A jegybanki kamatemelések hatására azonban egyre több helyen lehetett vonzóbb hozamokat találni, emiatt is nagy nyomás nehezedik az ingatlanpiacra és ezen belül az ingatlanalapokra. Németországban a legrosszabb a helyzet.