A Bank of England (BoE), az Egyesült Királyság jegybankjának legújabb ülésén változatlanul hagyták az alapkamatot, a tisztviselők pedig arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben a csökkentés helyett lehet, hogy a 15 éves csúcson túl is emelni fognak – számolt be a Bloomberg.

A pedestrian with an umbrella walks by the Bank of England building (rear), in the financial district, central London, on November 2, 2023. (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP)BRITAIN-INFLATION-RATE-BANKING-BOE
Fotó: HENRY NICHOLLS / AFP

A jegybank monetáris politikai bizottsága 6-3 arányban szavazott az irányadó kamat 5,25 százalékos szinten tartásáról. Az elmúlt hónapok reményei ellenére a tisztviselők még nem látják reális lépésnek a kamat csökkentését, sőt, többen is a negyedpontos emelést sürgették.

Túl korai még kamatcsökkentésre gondolni. A magasabb alapkamat működik , és az csökken, és ki kell tartanunk addig, amíg el nem értük a megfelelő szintet 

– nyilatkozta Andrew Bailey, a BoE kormányzója, aki szerint még hosszú ideig „korlátozó” politikai irányvonalra lesz szükség a brit pénzromlás megfékezéséhez, amely továbbra is a célérték háromszorosa és a legmagasabb a G7-ek között.

A jegybank a brit profilját visszafogottnak minősítette, és az előrejelzések szerint most 2024-ben a korábban várt 0,5 százalékos bővüléshez képest nulla növekedést, 2025-ben pedig csekély, 0,25 százalékos erősödést várnak.

A várhatóan szintén gyorsabban emelkedik, és az idén a korábban várt 4,1 százalék helyett 4,3-on zárul, mivel a vállalkozások a magasabb kamatok miatt további megszorításokat hajtanak végre. A BOE szerint 2026 végére a munkanélküliség 5,1 százalék lesz.

 

A BoE tisztviselőinek becslése szerint a 2021 decembere óta végrehajtott monetáris szigorításoknak csak a fele volt hatással a jelentős gazdaságra – ez leginkább a lakásberuházásokban, valamint az üzleti területen érezhető, míg a fogyasztói kiadások máig magasan maradtak.

A jegybank továbbra is aggódik az infláció miatt, mely bár a tavalyi 11,1 százalékos csúcsról mérséklődött, de továbbra is kényelmetlenül erős, és több mint háromszorosa a 2 százalékos célnak.

A kilenctagú bizottság tagjai megjegyezték, hogy a bérekre nehezedő nyomás továbbra is aggodalomra ad okot, és hogy „a banki alapkamat további emelése továbbra is lehetséges”, ha az fennmarad.

A legfrissebb előrejelzések szerint azonban az infláció 4,6 százalékra fog csökkenni év végére, ami azt jelentheti, hogy a brit kormány már jövőre győzelmet arathat a pénzromlás felett.

Dajkamese a nyugati gazdaságok puha landolása

A bivalyerős munkerőpiac, a rekordalacsony munkanélküliség és az ebből eredő bérnövekedés továbbra is fűti az inflációs nyomást, ezért hosszabb ideig maradhatnak a magasabb alapkamatok, a recessziót pedig valószínűleg nem úszhatják meg a fejlett amerikai és európai gazdaságok.