A lengyel központi bank szerve, a lengyel monetáris politikai tanács szerint márciusig szinten kell tartani a kamatlábakat, mivel tavasszal válnak ismertté a költségvetési politika részletei és az új inflációs előrejelzések – jelentette ki Ireneusz Dabrowski, a tanács egyik tagja. Hozzátette: a várakozás azért is indokolt, mert a költségvetés tartalmazni fog egy fontos paramétert, amely hatással lehet az inflációra: az esedékes béremelések – írja a Reuters.

Banknote,Counter,Machine,With,Stack,Of,One,Hundred,Zloty,Of
Fotó: Shutterstock

A lengyel központi bank 2022 szeptemberében emelte utoljára irányadó rátáját, amelyet idén szeptemberben 6, majd októberben 5,75 százalékra csökkentett. A jegybank decemberben a a várakozásoknak megfelelően változatlanul tartotta a rátát. Novemberben az éves szinten 6,5 százalékra lassult, ami 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb érték, de jóval a bank 1,5–3,5 százalékos célsávja felett van. 

Eközben az ország gazdasági növekedése a második negyedévi 0,6 százalékos zsugorodást követően a harmadik negyedévben enyhén, 0,5 százalékra nőtt éves összevetésben. A nemzeti bankok világszerte az irányadó kamatlábak emelésével igyekeznek úrrá lenni a dráguláson, de ezt számtalan közgazdász bírálja, mivel lassítja a gazdaságot.

Az Európai Központi Bank 2022 júliusa óta tíz kamatemelést hajtott végre, legutóbb szeptemberben 25 bázisponttal emelte három irányadó kamatát, decemberben pedig az alacsonyabb inflációs adatok ellenére szinten tartotta a rátákat. Közép-Európában elsőként a cseh jegybank zárta le kamatemeléseit tavaly júniusban, ezzel másfél évig tartotta 7 százalékon az alapkamatot, múlt héten pedig egy 25 bázispontos kamatvágásra szánta el magát. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) még tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 13 százalékos alapkamat mellett lezártnak tekinti a kamatemelési ciklusát. Az MNB decemberben 75 bázisponttal, 10,75 százalékra mérsékelte a kamatlábat az egy számjegyűre csökkenő infláció mellett, az elemzők szerint a kamatvágás jövőre tovább folytatódik.

Az emelkedő kamatszint hazavágja a teljes európai ingatlanszektort

Az olcsó pénz korában csak úgy ömlött a pénz az európai ingatlanalapokba. A jegybanki kamatemelések hatására azonban egyre több helyen lehetett vonzóbb hozamokat találni, emiatt is nagy nyomás nehezedik az ingatlanpiacra és ezen belül az ingatlanalapokra. Németországban a legrosszabb a helyzet.