A csökkentése mellett tette le voksát a cseh központi bank: a jegybankárok az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal vágták meg a alapkamatot, 6,75 százalékra módosítva a mutató értékét.

Czech,Money,Close-up.,Czech,Crown.,Ceska,Koruna., korona,
Megkezdte kamatvágási dömpingjét a cseh jegybank, nem örül a korona.
Fotó: Szergej Fedoszkin

A korábbi, 7 százalékos szintet még 2022 júniusában érte el az alapkamat mértéke, amely két évtizedes csúcsot jelentett a mutató történetében. Az letörésére ugyanis a jegybankárok összesen 675 bázisponttal emelték meg az irányadó kamatot, mindössze 12 hónap leforgása alatt.

A pénzromlás 2022 nyarán érte el csúcspontját 18 százalékon, innen azonban novemberre mindössze 7,3 százalékra szelídült az inflációs nyomás az országban.

A cseh központi bank amolyan kívülállónak számított a régiós monetáris hatóságok között: a lengyel, illetve a magyar jegybank ugyanis már egy jó ideje elkezdte lazítani a kölcsönfelvétel költségeit, a csehek azonban biztosra kívántak menni, miután az infláció októberben váratlanul másfél százalékpontot ugorva 8,5 százalékra emelkedett.

A kamatcsökkentés hírére a korona 0,4 százalékot esett az euróval és 0,5 százalékot a forinttal szemben.

Megbillent a korona a kamatdöntés hírére

A kamatkilátásokkal kapcsolatban korábban Ales Michl, a jegybank kormányzója elmondta: függetlenül attól, hogy milyen tempóban vágnak vagy nem vágnak majd a kamaton, mindenféleképpen héjaszemmel követik a piaci folyamatokat.

A vágás egyik elsődleges oka az lehetett, hogy a lakossági kiadások látványosan visszaestek a harmadik negyedévben az országban, a gazdaság pedig 0,6 százalékkal zsugorodott ugyanezen időszakban havi viszonylatban. A jegybank jelentése a teljes évre 0,4 százalékos GDP-visszaesésre számít, amit azonban az előrejelzéseik szerint már egy 1,2 százalékos bővülés követhet jövőre.