Cégvilág

Környezetszennyező a társasházépítés? A Four Generations Property szerint a régi ingatlanokban bőven van még lehetőség

Gondolt már az építészetre úgy, mint környezetszennyezésre? Hogy nem csak az építés, de a bontás is rengeteg energiával jár? Miért is ne lehetne egy egész házat újra hasznosítani? Teszi fel az egyre időszerűbb kérdéseit a Magyar Építőművészek Szövetsége.

Céljuk, hogy bemutassák a fenntarthatóság nem csak egy divatos hívószó, hanem egy gondolkodásmód, amelynek mentén változatos módokon őrizhetjük meg a minőségi épített örökségünket.

Ez a törekvés és aspektus tökéletesen egybecseng az ingatlanpiacon és azon belül elsősorban a befektetési ingatlanok szegmensében egyre nagyobb teret hódító fenntarthatósági elvárásokkal. Amely azért erősödött fel ennyire mert a világjárvány még jobban rávilágított az emberi egészség és jóllét, valamint az ilyen megoldások fontosságára. Mindezek a szempontok a döntések során is megjelennek, így a pénzügyi mutatók mellett egyre jobban előtérbe kerülnek olyan újfajta indikátorok, mint az ESG.

Fotó: Grand Warszawski / fourgenprop.com

Egy dologban viszont eltér a MÉSZ megközelítése, mégpedig, hogy ők nem a már megkezdett és a jövőben épülő társasházak, irodakomplexumok, bevásárlóközpontok fentarthatóságának minősítéssel való igazolását tartják a legmegfelelőbb megoldásnak. Hanem azt, amikor a már meglévő épületek funkcióit és kialakítását átgondolva adnak új életet és új értelmet a régi házaknak.

Van olyan cég amely osztja a Magyar Építőművészek Szövetségének véleményét, sőt!

A Four Generations Property SE szolgáltatásával ezt a küldetést is elősegíti és támogatja! Hiszen a konstrukcióján keresztül szinte kizárólag olyan lakások és háza érhetők el amelyek már jó ideje szolgálják a benne lakók generációit. Sok közülük nem csak azzal büszkélkedhet, hogy átvészelt egy vagy két világégést, de építészeti és városarculati szempontból is igencsak komoly hagyatékok.

Akiknek fontos a fenntarthatóságnak ez a valódi értékekkel bíró formája, és részesei szeretnének lenni a dolognak, azoknak jó hír, hogy a társadalmi szerepvállalás mellett a Four Generations Property SE segítségével még kiemelkedő profitra is szert tudnak tenni. Köszönhetően annak, hogy ezeket a házakat, lakásokat a forgalmi értékükhöz képest 40-50%-kal kedvezőbb áron tudják megszerezni.

Fotó: querbeet

Mi az ára ennek az elsőre hihetetlen mértékű kedvezménynek?

Ilyen jelentősé árelőnnyel úgy lehetséges ingatlanhoz jutni, hogy belépünk az úgynevezett életjáradékos ingatlanok piacára. Fontos tudni, hogy az életjáradéki szerződés nem egyenlő a tartási (köznapi nevén eltartási) szerződéssel. Az életjáradék esetében a befektetőnek nincs gondozási kötelezettsége, mert azt egy előre meghatározott egyszeri vagy rendszeres összeg kifizetésével kiváltja. Így egy teljesen tisztán üzleti megállapodás jön létre mindkét fél számára.

Az ilyen, életjáradékos ingatlanokban olyan idős emberek élnek, akik a befektetőknek adott (már említett), 40, 50, 60%-os árengedményért mindössze a lakhatásuk fenntartását kötik ki a szerződésben. Ez több, más esetekben nem tapasztalt előnnyel jár a befektetők számára.

A kulcsszó az árelőny. Mivel az ingatlan piaci értékének csupán töredékét kell kifizetnünk, nem kell aggódnunk az esetleges átmeneti árcsökkenések és árbuborék miatt, hiszen a tőkét érintő veszteség lehetősége közel nullára csökken.

Továbbá mivel a piaci árnak hozzávetőleg a felét, esetleg még ennél is alacsonyabb összeget kell befektetnünk, a megtérülési idő is ilyen mértékben csökken: ez akár feleannyi vagy még alacsonyabb időtartam is lehet, mint a hagyományos, kiadási célú hasznosításnál.

De tekinthetünk úgy is erre a jelentős árkedvezményre, mintha előre megkapnánk 10, 12, 15 évre járó bérleti díjat - méghozzá egy összegben. Így ezeknél az ingatlanoknál a hasznosítási, kiadási kényszert és az ezekben rejlő buktatókat bizony hosszú időre el lehet felejteni. Sőt, komoly lehetőségek rejlenek a módozatban az adóoptimalizálás témakörében, a jelentős illetékkedvezményről már nem is szólva.

Azoknak, akik élni szeretnének ezzel az innovatív lehetőséggel, a legjobb ha a Four Generations Property SE kifejezetten erre a célra kidolgozott szolgáltatását veszik igénybe. Ők ugyanis egy kockázatredukálás mellett nyújtják az ügyfeleknek kiemelt profitrealizálás lehetőségét. További előny, hogy a tőkeigény jóval alacsonyabb, mint a hagyományos esetekben és akár 80%-os likviditási mutatót is elérhetünk a konstrukciótól függően.

társasház felújítás Four Generations Property
Kapcsolódó cikkek