Egyelőre nincs változás a 350 fős koszovói magyar kontingens munkájában, az továbbra is ellátja a KFOR-erők főhadiszállásának védelmét. Ha módosítani kell a feladatokon, azt a magyar kormány beleegyezésével lehet megtenni -- derül ki Fodor tábornok szavaiból. A vezérkar főnöke elmondta: a politikai válságkezeléssel párhuzamosan -- az eddiginél szorosabb NATO-n belüli napi egyeztetéssel -- a katonai vezetés is felkészült bármilyen váratlan fordulatra.
A magyar katonák képesek ellátni feladatukat a rendelkezésükre álló felszereléssel -- hangsúlyozza Fodor Lajos. A NATO tanácsának hétfői ülésén úgy döntöttek, hogy -- az AFP értesülése szerint -- ezer fővel megerősítik koszovói haderejüket; a térségben jelenleg öszesen 42 ezer katona állomásozik. A magyar vezérkari főnök tegnap délután úgy nyilatkozott, hogy hazánk részéről valószínűleg nem lesz szükség erősítésre.
Fodor tábornok szerint a Koszovóban lévő nemzetközi haderő létszáma és felszerelése elegendő arra, hogy a mostaninál feszültebb helyzetben is fenntartsa a térség békéjét. Ezt megkönnyíti, hogy a KFOR-misszió egy hónapja közvetlenül a NATO déli szárnyának parancsoklása alá tartozik, így az intézkedéseket a nápolyi hadszíntéri parancsnok hozza meg.
A NATO-tanács hétfői döntéséről brüsszeli illetékesek elmondták, hogy Koszovóban állomásozó katonái továbbra sem lépnek Macedónia területére, mert a szövetségnek nincs erre felhatalmazása, a macedón kormány sem kért ilyet, a tagállamok pedig megosztottak a krízis megoldásának módjában.
A KFOR úgy határozott, az eddiginél is jobban őrzi a macedón határt, hogy megakadályozza az albán gerillák mozgását és fegyverutánpótlását. Emellett a NATO megerősíti szkopjei összekötő irodáját, Macedóniába küldi Hans-Jörg Eiff nagykövetet, és felkérte tagjait arra, hogy kétoldalú segítséget is nyújtsanak az albán terroristák által destabilizált államnak.