Közélet

Thatcher rekordját is megdöntötte Theresa May

A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint a személyes politikusi támogatottság mérésének csaknem négy évtizedes történetében nem volt olyan népszerű miniszterelnöke Nagy-Britanniának, mint Theresa May.

Az Ipsos Mori közvélemény-kutató cég egy héttel a június 8-ára kiírt előrehozott parlamenti választások bejelentése után végezte el országos felmérését. A vizsgálat szerdán ismertetett eredménye szerint a kormányzó Konzervatív Pártot a választók 49 százaléka támogatja, 6 százalékponttal többen, mint egy hónapja. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt támogatottsága 4 ponttal 26 százalékra csökkent. A felmérés kitért arra is, hogy a választók kit tartanak a legalkalmasabbnak a miniszterelnöki tisztségre.

A megkérdezettek 61 százaléka nevezte meg Theresa May jelenlegi konzervatív párti kormányfőt, és csak 23 százalékuk látná szívesen Jeremy Corbynt, a Munkáspárt vezetőjét a Downing Streeten. Az Ipsos Mori szerint Theresa May 61 százalékos népszerűségi mutatója a legmagasabb azóta, hogy a cég 1979-ben elkezdte a politikusok személyes támogatottságának külön mérését.

A vizsgálat szerint a Konzervatív Párt szavazótáborán belül 98 százalékos Theresa May támogatottsága, de a Munkáspárt híveinek 25 százaléka is a jelenlegi miniszterelnököt tartja a legalkalmasabbnak a kormányfői posztra. London délutáni napilapja, az Evening Standard az adatokhoz fűzött kommentárjában kimutatta, hogy a Konzervatív Párt eddigi legsikeresebb miniszterelnökét, Margaret Thatchert, aki egymás után három választási győzelmet aratott, népszerűsége csúcsán a választók 48 százaléka támogatta. A Munkáspárt eddigi legsikeresebb vezetője, Tony Blair, aki szintén három egymás utáni parlamenti választáson győzött, 52 százalékos támogatottsági csúcsot ért el.

Theresa May Brexit brit választások politika
Kapcsolódó cikkek