Aligha ért meglepetésként bárkit, hogy csütörtöktől 13 helyett 12 százalék lett az irányadó kamat Törökországban, a lépésre legfeljebb az kapja fel a fejét, aki nem ismeri a helyi viszonyokat: az éves szinten 80 százalékra felszökő sokkal magasabb kamatszinteket indokolna, ám a jegybank – Recep Tayyip Erdogan elnök nyomására – továbbra sem hajlandó a hagyományos módszerekkel fellépni a fogyasztói árak elszabadulása ellen.

Turkey's Borsa Istanbul
Fotó: Ahmet Bolat / Anadolu Agency via AFP

A 84 millió lakosú országból érkező hírek többnyire a líra vesszőfutásáról szólnak, de az elmúlt időszakban jókora piaci turbulenciák jellemezték az ottani tőzsdét is. A Borsa Istanbulon nagy felfordulást okozott, hogy

a helyi bankszektor részvényeinek árfolyama egy hét alatt 35 százalékot zuhant. 

A nagymértékű esést egy jelentős, 150 százalékos árfolyam-emelkedés előzte meg július közepe és szeptember közepe között. A heves mozgások miatt a szabályozó hatóság rendkívüli vizsgálatot tartott, bár végül úgy határoztak, hogy nem avatkoznak be.

Bajban az orosz turisták, sorra tiltják ki a Mirt a török bankok

A SWIFT-rendszerből való kitiltásra válaszul üstökösként feltűnő Mir fizetési rendszer hamarosan beleállhat a földbe, miután Washington szankciókat készül kivetni ellene.

Mi volt az extrém volatilitás oka?

Elsősorban az okozta az árfolyamok óriási kilengését, hogy a rendkívül magas infláció arra késztette a befektetőket, hogy a pénzüket részvényekbe csoportosítsák, ezzel védve az eszközeik értékét – írta CNBC. Az elemzők szerint 

a trendet a még magasabb amerikai inflációtól való félelem erősödése és a Fed szerdai (a várakozásokba már korábban beépülő) kamatemelése szakította meg.

Turkey's Borsa Istanbul
Fotó: Ahmet Bolat / Anadolu Agency via AFP

A Fed által meghatározott magasabb kamatlábak egyre nagyobb problémát okoznak az olyan feltörekvő piacokon, mint Törökország, mivel ezeknek az országoknak nagy a dollárban denominált adósságállományuk, és az energiaimportért is dollárban fizetnek. 

Az extrém részvényárfolyam-mozgások miatt a brókercégek jelezték a befektetőknek, hogy növeljék a tőkeáttételes pozícióik mögött lévő letét összegét, aki azonban erre nem volt képes, annak likvidálták a pozícióját, s ahogy lenni szokott, ez újabb eladói spirált váltott ki. 

Odasózott a Fed, Powell szigort ígér, a világ meg fogja érezni

Ötödször is kamatot emelt szerdán az amerikai jegybank, és az irányadó kamat szintet lépett: 2008 óta nem volt még ilyen magas. Az árstabilitás elérését a gazdaság sarokkövének nevezte, és további szigort ígért sajtótájékoztatóján Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke. A piaci reakciókból az derül ki, hogy rendületlen kamatemelésekre számítanak a befektetők, ami a dollár számára pozitív, a részvényárfolyamoknak fordítva.

Érthetetlen jegybanki lépések

Recep Tayyip Erdogan elnök meggyőződése, hogy a magasabb kamatlábak csak növelnék az inflációt, ezzel viszont az ország monetáris politikája teljes mértékben szembemegy a széles körben elfogadott gazdasági elvekkel. Ráadásul szembemegy a fősodorral is, hiszen a globális folyamatok miatt a világ legtöbb jegybankja szigorít a monetáris politikán, így lép fel az inflációval szemben. A 100 bázispontos kamatcsökkentés után a dollár mindenkori rekordra, 18,4 lírára drágult.

Egyértelmű, hogy Erdogan inkább a törökországi növekedésre összpontosít, és nem annyira az infláció kezelésére

– mondta a Capital Economics feltörekvő piacokat vizsgáló vezető közgazdásza, Liam Peach. Hozzátette, hogy még egy-két hónapig a kamatcsökkentések folytatását várják.

Sok szakértő arra számít, hogy Törökországban beragad a magas infláció, illetve a líra további gyengülése is borítékolható. 

A török fizetőeszköz az elmúlt egy évben 53 százalékot gyengült a dollárral szemben.

Erdogan eközben továbbra is optimista, és azt jósolja, hogy az év végére csökkenni fog az infláció.

„Az infláció nem jelent leküzdhetetlen fenyegetést. Bízzanak bennem, közgazdász vagyok” – mondta az elnök egy keddi interjúban. A CNBC ehhez kapcsolódóan azt írja, hogy Erdogan nem rendelkezik közgazdászi végzettséggel.