Európai olajfinomítók megvételét tervezi a második legnagyobb orosz olajtársaságnak számító Jukosz. A vállalat biztos vevőket kíván szerezni magának, mivel jelentősen bővíteni kívánja exportját. A kivitelnövelés azért fontos az orosz olajcég számára, mert a hazai eladási árak már a világpiaci árszint negyedére estek vissza, kitermelését pedig az idén 20 százalékkal növeli a társaság. A Jukosz vezérigazgatója a Bloomberg hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy céljuk eléréséhez nem feltétlenül van szükség egy finomító teljes megvételére.

A vételre kijelölt célországok között Magyarország is szerepel Németország, Ausztria, Lengyel- és Törökország társaságában.

A Mol esetleges megvételének a terve azonban jelenleg nem tűnik reálisnak. A társaságnál ugyanis a felvásárlási szabályok rendkívül szigorúak, például 10 százaléknál nagyobb részvénypakettel az államon kívül egyetlen részvényes sem szavazhat. Piacbiztosítási célból ugyanakkor logikusnak látszanak a Jukosz magyarországi szándékai, hiszen a Mol jelenleg több mint 60 százalékban a Jukosztól vásárolja az importolajat.

A két cég között a hírek szerint kitűnő a kapcsolat. Február elején írták alá egy legalább 145 millió hordó készlettel bíró nyugat-szibériai olajmező hasznosítására létrehozandó vegyes vállalatról szóló megállapodást, néhány hete pedig egy horvát lap arról írt, hogy a magyar és az orosz vállalat közösen kívánja megszerezni az INA 25 százalékos részvénycsomagját. (A Jukosz vezetője Horvátországot most nem említette célpontként.)

Emlékezetes viszont az is, hogy egy múlt hét eleji nyilatkozatában a Jukosz fő versenytársa, a legnagyobb orosz olajcégnek számító Lukoil alelnöke is hasonlóképpen vélekedett: a kelet-európai terjeszkedés szükségessége mellett megemlítette azt is, hogy előbb-utóbb a Molt felvásárolja valaki. Mivel a Lukoil eddig jóval nagyobb arányban termelt a kisebb profitot biztosító hazai piacra, mint vetélytársa - ez tőzsdei értékelésükben is megmutatkozik -, terjeszkedése veszélyeztetheti a Jukosz külföldi, így magyarországi pozícióit is.

Az utóbbi hónapokban mind a Jukosz, mind a Lukoil megemlítette terjeszkedésének színhelyéül a lengyel piacot, konkrétan a gdanski finomító esetleges megvételét. A két orosz cég ugyanakkor hivatalosan nem pályázott, a párhuzamos tárgyalások a Rotch Energyvel és a Mollal folynak. A PAP hírügynökség szerint ugyanakkor már nem sokáig: állítólag e hét végéig megszületik a már sokszor elhalasztott döntés Gdansk ügyében.

A Mol tegnap mindettől függetlenül bejelentette, hogy teljeskörűen konszolidálja a Tiszai Vegyi Kombinátot. A lépést az kényszeríti ki, hogy a Nemzetközi Számviteli Szabványok Bizottsága szabványértelmező csoportjának egyik értelmezése szerint a leányvállalati részesedések mértékének megállapításánál figyelembe kell venni azokat a szavazati jogokat is, melyekre a cégnek vételi opciója van. A Molnak 34,5 százalékos TVK-részesedése mellett egy 8 százalékos pakettre - a Magyar Külkereskedelmi Banknál - van vételi joga. Egy másik, 9,7 százalékos csomagra eladási és visszavásárlási opciója van az olajcégnek, a SIC mindkettőt tényleges részesedésnek tekinti.

Ez alapján a Mol a TVK 52,3 százalékos tulajdonosa, az olajcég ezután tehát az IFRS (tavalyig IAS) szerinti mérlegeiben teljeskörűen konszolidálja a TVK-t. Ez azt is eredményezi, hogy a Mol jelentéseiben negyedik szegmensként felveszi a petrolkémiát, ami a TVK-t jelenti. A TVK-részvényesek így akár az idei első negyedéves Mol-gyorsjelentésből is tájékozódhatnak a cég gazdálkodásáról. (ÁG)

Munkatársunktól