Pénz- és tőkepiac

Megugrott az igény a vevőbiztosítás iránt

A kockázatok növekedésére válaszul egyre nő az igény a vissztehermentes, azaz biztosított faktoring iránt, ám kérdés, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzet mennyiben alakítja át a piacát.

Az MKB Banknál az értékesítés több mint fele már ebből a termékből tevődik ki. Az igények alakulása nyomán a jövőben a termékcsomag bővítését, a szolgáltatástartalom fejlesztését tervezik – mondta Molnár Tamás, a faktoringüzletág igazgatója. Egyik stratégiai terméküknek 2009-ben a teljes körű követelésmenedzsment standardizálása és piaci bevezetése ígérkezik – tette hozzá.

A Magyar Factornál az ügyfelek mintegy harmada eddig is ezt a konstrukciót választotta – tájékoztat Csáki Ferenc vezérigazgató, hozzátéve: félő, hogy a válság miatt nagyon óvatossá váló követelésbiztosító cégek nem segítik elő ennek a konstrukciónak a további dinamikus térnyerését.

Az ügyfelek többsége a vissz-tehermentesség számvitelei előnyeivel nem „kíván” élni – emelte ki Molnár Tamás –, de a vevőbiztosítás nyújtotta biztonság mindenképpen vonzóbbá vált. Hasonlóan fogalmazott Gál Gaszton, a CIB Faktor vezetője is, mondván, a jelenlegi gazdasági helyzetben megnőhet a faktoringon keresztül elérhető vevőbiztosítás iránti igény mind a belföldi, mind az exportfaktoring termékek esetében. A vevőbiztosításban rengeteg potenciált lát Soós Gábor, az UniCredit Factoring Zrt. vezérigazgatója is, ám kérdés, hogy a kockázatok növekedésével párhuzamosan mit lépnek a biztosítók.

A biztosítók kockázatvállalási hajlandósága valószínűsíthetően nem követi az igénynövekedést – vélik az Erste Faktornál. Hasonló várakozást fogalmazott meg Halupka Tibor, a Debt-Invest vezérigazgatója is, mondván, a termék iránti érdeklődés folyamatosan nő, ugyanakkor a biztosítók – profitorientált vállalkozásokról lévén szó – eljuthatnak egy olyan kockázati szintre, amely már többszörös ár esetén sem vállalható. Éppen ezért a biztosítók vagy nem adnak limitet egy adott vevőre, vagy a korábbihoz képest lényegesen kisebbet, és azt is többszörös díjfizetés ellenében. Nagy Tamás, a City-Faktor igazgatójának várakozása szerint 2009-ben a biztosított követelések faktorálása lehet a húzótermék, ehhez viszont szükség lesz a jelenlegi hitelbiztosítók együttműködésére is. A biztosítók azonban láthatólag egyre drágábban és egyre nagyobb önrésszel próbálják a faktorköveteléseket biztosítani. VG

Irányváltás

A bizonytalan piaci környezet abba az irányba motiválja a szállítókat, hogy a számukra kevésbé ismert partneri körre vevőbiztosítás mellett teljes körű faktoringszolgáltatást vegyenek igénybe.


Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek