Az idén nem volt egyszerű olyan portfóliót összeállítani, amellyel a magas mellett reálhozamot lehetett elérni. A kilátások az elmúlt hónapokban azonban némiképp javultak: az amerikai kamatemelési ciklus alagútjának végén már pislákol a fény, valamint a szigorodó monetáris politika és a romló makrogazdasági környezet ellenére is egyelőre úgy tűnik, hogy az amerikai gazdaság nélkül vészelheti át a következő negyedéveket.

Wall,Street,Sign,With,Focus,On,Sign,,Blurred,American,Flag
Fotó: Nyker

Mindazonáltal a részvénypiac alja még előttünk lehet, így túl korai bevásárolni az idén megütött részvényindexekből. 

Historikusan igaz, hogy ilyen környezetben elsőként a kötvénypiac szokott stabilizálódni, így ezzel a várakozással tekintünk ismét a jövőbe, vagyis az invertálódott amerikai hozamgörbe normalizálását várjuk a következő 18-24 hónap során, a rövid (jellemzően itt a 2 éves amerikai állampapír hozamára gondolunk) oldali hozamszint csökkenésére és a hosszú oldali hozam (10 éves amerikai állampapír hozama) emelkedésére számítunk. December 22-én jelent meg a végleges harmadik negyedéves amerikai GDP-adat, amely negyedéves bázison évesített 3,2 százalékos növekedést mutatott, szemben az előzetesen várt 2,9 százalékos bővüléssel.

A negyedik negyedévre vonatkozóan januárban kapunk előzetes adatokat az amerikai gazdaság teljesítményéről, ám ha a kamatemelések ellenére ott is ellenállóbbnak mutatkozik a gazdaság, az pozitív üzenetként értelmezhető a befektetők számára. 

A február eleji kamatdöntő Fed-ülésre vonatkozóan eddig a piaci árazások inkább a 25 bázispontos kamatemelés irányába mutatnak, 

ha a januári GDP-adat kedvezőbb lesz, akkor még inkább erősödhet ez a piaci vélekedés. A recessziós félelmek csökkenésével izgalmassá válhatnak a rövid állampapírok, ezzel ezeknek a hozama csökkenhet a hosszabb állampapírok kárára, így a tankönyvi példa alapján visszaállhat a hozamgörbe a megszokott formájába.

 

Ha erre a pozitív kimenetelre szeretnénk kitettséget építeni, akkor a Quadratic Interest Rate Volatility and Inflation Hedge ETF-ben felvett long pozíción érdemes gondolkozni, miután ez az ETF úgy van felépítve, hogy profitáljon a hozamgörbe meredekebbé válásából, akár a hosszú oldali hozamok emelkedése, akár a rövid oldali hozamok csökkenése révén.