Három éve nem láttak ilyen erős 4 hetet a pénzpiaci alapok. A január 18-i adatok szerint a 4 hetes nettó tőkeberámlás elérte a  135 milliárd dollárt a globális pénzpiaci alapokban. Ennél dinamikusabb betétre utoljára 2020 májusában volt példa, amikor nettó 175 milliárd dollár áramlott be 4 hét alatt. 

A pénzpiaci alapokat az egyéni befektetők és a vállalatok gyakran használják a készpénzük tárolására,

 ezért ezek a befektetési alapok jelemzően rövid lejáratú, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba fektetnek, beleértve a kincstárjegyeket és a váltókat. 

One hundred dollar bills falling from sky One hundred dollar bills falling from sky
Fotó: Getty Images

A rövid lejáratú készpénz befektetések növekedése az óvatosság újabb jele a piacon. A befektetők 

nem igazán hisznek a részvények és kötvények fellendülésének tartósságában.

 Még élénken él az emlékezetükben a tavalyi meredek eladási hullám. A Fed héják inflációellenes elkötelezettsége, s az emiatt tartósan magas kamatok is azt a véleményt erősítik, hogy a piacok volatilitása nem egyhamar mérséklődik. 
 

 

A befektetések mozgatórugója most is a hozaméhség. Évekig kerülték a készpénzt a befektetők. Jó okkal, hiszen a Dow Jones Market Data szerint, 

394 százalékos nyereségről maradt le, aki 1999 végétől 2021-ig készpénzt tartott a részvénybefektetés helyett.

A 2008-as pénzügyi válságot követő évtizedben részvényeket halmoztak a befektetők, különösen nagyot mentek a gyorsan növekvő technológiai vállalatok. Ám tavaly az emelkedő a magas kamatlábak és a recessziós félelmek, a részvényektől a kötvényeken át az aranyig, minden piacot alámostak.  Az S&P 500 19 százalékot zuhant, de az amerikai kincstárjegyek, a magas minősítésű vállalati kötvények és a jelzálog-fedezetű értékpapírok kosara is 13 százalékot esett. Újra vonzó lett a készpénz.

Az elmúlt évtizedben a készpénz szemét volt, most újra király lett

 - mondta Jimmy Chang, a Rockefeller Global Family Office befektetési igazgatója. Hozzátéve: érdemes csökkenteni a részvényállományt, s növelni a cash pozíciókat, hogy legyen elegendő tőke, ha valami vonzó felvásárlás kínálkozik. 

Az amerikai pénzpiaci alapok átlagos hozama ebben a hónapban 4,12 százalék, ami a legmagasabb a 2008-as pénzügyi válság óta - a Crane Data szerint. Ezzel szemben az S&P 500 osztalékhozama: 1,6 százalék. December végére a pénzpiaci alapok eszközértéke elérte az 5 180 milliárd dolláros rekordot, a korábbi csúcs 5 160 milliárd dollár volt 2020 májusában. 

Míg Joe Zappia, a New York-i LVW Advisors befektetési igazgatója 

azt tanácsolta az idősebb ügyfeleknek, hogy építsenek 3, 6 és 9 hónapos lejáratú kincstárjegyekből álló portfóliót.

Vannak azért ellenvélemények. Az infláció továbbra is azzal fenyeget, hogy felemészti a készpénz vásárlóerejét, hiszen az infláció decemberben 6,5 százalék volt, s 2000 óta az amerikai dollárban tartott készpénz vásárlóerejének 43 százalékát veszítette el - figyelmeztetnek a UBS elemzői. Hozzátéve: a készpénztöblet történelmileg rontja a portfólió teherbírását. Nem beszélve, az elszalasztott lehetőségekről. Emlékeztettek: 2009 második negyedéve a következő évtized hozamának jelentős részét termelte, az S&P 500 532 százalékos emelkedéséből 86 százalékot képviselt. Magyarán, 

aki a pálya szélén ül, könnyen lemarad,

 miközben a tavalyi árfolyamomlás után, azért vannak kedvező részvénypiaci beszállók.