A 2008-as nagy gazdasági világválság óta nem látott mélységbe süllyedt az elmúlt időszakban a befektetési bankárok fizetése, a fúziós és felvásárlási (M&A) piac gyengélkedése hatalmas léket ütött a legnagyobb pénzintézetek bevételeibe. Ez pedig szinte soha nem látott ajtókat nyitott meg a kisebb befektetési vállalatok fejvadászai előtt.

Kaufbeuren,,Germany,-,April,26,,2021:,Goldman,Sachs,Company,Logo KAUFBEUREN, GERMANY - APRIL 26, 2021: Goldman Sachs company logo on a website with blurry stock market developments in the background, seen on a computer screen through a magnifying glass.
Fotó: Dennis Diatel

A legnagyobb befektetési bankok szenior szakemberei ugyanis, akik adott esetben akár 10-15 év tapasztalattal és saját, terjedelmes ügyfélkörrel büszkélkedhetnek, hosszú évek óta most először nyitottak lettek a kisebb vállalatok fejvadászainak megkereséseire, sőt: az Evercore tanácsadó cég állítása szerint hozzájuk tömegével futnak be a jelentkezések a Goldman Sachs, a Barclays vagy a Credit Suisse csalódott alkalmazottai részéről.

Az Evercore kiemeli: története során még soha nem állt kapcsolatban ennyi szenior bankárral, akik közt más befektetési bankok partneri pozícióban dolgozó szakértői, sőt igazgatói is megtalálhatók.

A Bloombergnek nyilatkozó iparági szakértők szerint ez a trend mindennapos lehet: a fúziós és felvásárlási (M&A) piac ugyanis az elmúlt egy év alatt negyven százalékkal, ezer milliárd dollárra szűkült, ami tömeges létszámleépítéseket hozott a szektor legnagyobb szereplőinek körében. 

Július 20-ig mindössze ezermilliárd dolláros forgalmat bonyolított le a szektor, éves szinten negyven százalékos a visszaesés.

A Goldman, a Morgan Stanley és a Citigroup vezeti az elbocsátási versenyt, ami kiváló lehetőséget teremt a kisebb vetélytársak, mint a Deutsche Bank, az Evercore és a Banco Santander számára, hogy magához szólíthassák a szellemi tőkét, készülve ezzel a szektor jelenlegi mélyrepülését reményeik szerint a jövő év elején követő fellendülésére. 

A jelenlegi nehézségek jó terepet biztosítanak arra, hogy a kisebb vállalatok kellőképpen ki tudják bővíteni a létszámukat a visszaesést követő fellendüléssel együtt elérkező, várhatóan drasztikusan megugró ügyféligényekre

– emelte ki Genevieve Fraser, a Mavan Search New York-i fejvadászcég vezérigazgatója. 

A Wall Street legnagyobbjai az idén több mint 21 ezer embert bocsátottak el, az M&A piac tavalyi nyolc legsikeresebb vállalata közül hét pedig még a befektetési bankolási ágazatuk vezetését is leváltotta.

Hároméves mélypontra süllyedt a Goldman Sachs negyedéves nyeresége

A vállalat eszköz- és vagyonkezelési üzletágának forgalma 4 százalékkal csappant meg éves viszonylatban, a befektetési bankolási bevétel 20 százalékkal, 1,43 milliárd dollárra csökkent, ahogy a kereskedésből származó bevétel is beszakadt: 26 százalékkal, 2,7 milliárd dollárra esett vissza.

Az iparági szakértők rámutatnak: a befektetési bankárok körében látható hatalmas mozgolódásban jelentős szerepe van az év elején bedőlt Credit Suisse (CS) svájci pénzintézetnek is. 

A CS és az azt felvásárló UBS egyesítése ugyan jelenleg is zajlik, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, az új szervezeti hierarchia, amely a létrejövő óriásbanknál kialakulóban van, egyértelműen a régi UBS-szakemberek felé húz, emiatt sok volt CS-alkalmazott tart attól, hogy az egyesüléssel visszafokozzák, így inkább ezt ki sem várva új munkahelyet keres magának.