Magyar gazdaság

Atomenergia nélkül teljesíthetetlenek az európai klímacélok

Orbán Gáborral, az MVM Partner vezérigazgatójával beszélgettünk az energiapiac átalakulásáról, a klímacélokról és Paks II.-ről.
Olyan zöld boom volt Európában és Magyarországon az elmúlt tíz évben, amire maguk a politikai döntéshozók sem számítottak – mondta a Bruttó legújabb adásában Orbán Gábor, az MVM Partner Zrt. vezérigazgatója. Óriási átalakuláson megy keresztül napjainkban az energiapiac, amit a 2022-ben kirobbant energiaválság is csak fokozott. Magyarországon a nukleáris energia és a napelemek adhatják az energiamix javát a következő évtizedeken, ugyanakkor Orbán Gábor is elismerte, a villamos energia tárolása olyan mértékben nem megoldott, mint a földgázé. Épp ezért a következő három évben 450 megawattnyi tárolókapacitás fog kiépülni idehaza. Emellett, mivel teljesen nem lehet kikerülni a fosszilis energiahordozókat a megújulók változékonysága miatt, földgáztüzelésű erőművekre is szükség lesz. Ezek közbeszerzése most zajlik, várhatóan 2027-re épülhetnek fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.