A legnagyobb német nyelvű illegális piactér feltételezett 23 éves üzemeltetőjét az észak-rajna-vesztfáliai Korschenbroichban fogták el. A férfit pénzmosással és számítógépes csalással vádolják. Csak a német tartomány területén mintegy 500 rendőr vett részt az akcióban. Az ügyben országosan több mint száz házkutatást tartottak, és összesen hat gyanúsítottat vettek őrizetbe. A szervert, amelyen keresztül a bűnözők a tevékenységüket folytatták, a nyomozók Izlandon foglalták le.

Skull,Pirate,,Online,Cyberattack,,Hack,,Threat,And,Breach,Security,Symbol
A Crimemarket a világhálón szabadon hozzáférhető volt, kiskorúak is használhatták.
Fotó: Shutterstock

A Crimemarket a világhálón szabadon hozzáférhető volt, vagyis nem az internet hagyományos böngészőkkel elérhetetlen részén – a darkweben – működött. Ennek megfelelően fiatalkorúak is használták – ismertette Miriam Brauns düsseldorfi rendőrfőnök. Brauns felhívta a figyelmet arra, hogy a felhasználóknak mától számolniuk kell azzal, hogy a rendőrség jelentkezni fog náluk.

A Crimemarketet ma bezártuk

– jelentette be Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi belügyminisztere. Mint mondta, ezzel hatalmas csapást mértek a kiberbűnözőkre. „Nemcsak holmi kis online kereskedővel volt dolgunk, hanem a kiberbűnözés német nyelvű Amazonjával” – tette hozzá.

A 2018-ban elindított platformon illegális szolgáltatásokon, egyebek között védelmi pénzek megrendelésre történő beszedésén kívül részletes útmutatást is felajánlottak súlyos bűncselekmények elkövetéséhez, így például számítógépes rendszerek feltöréséhez és számítógépes csaláshoz, de a felhasználók kábítószereket, fegyvereket és személyi igazolványok hamisításához szükséges eszközöket is vásárolhattak.

A rendőrség számos bizonyíték birtokába került, így egyebek között mobiltelefonokat, számítástechnikai eszközöket és adathordozókat foglaltak le. Huszonegy esetben kábítószereket koboztak el, illetve egyéb értéktárgyak mellett több mint 600 ezer euró készpénzt is, az üggyel összefüggésben. Az illegális online piactér adminisztrátorainak és felhasználóinak most büntetőjogi következményekkel kell számolniuk.