Magyar gazdaság

Középosztálymentés

Nem tartalmazott elég konkrétumot Barack Obama első sajtóértekezlete

VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS


„Gyorsan kell reagálni a recesszióra, hivatalba lépésem után az első dolgom lesz a válság kezelése” – hangsúlyozta a választási győzelme után tartott első sajtóértekezletén Barack Obama. Az Egyesült Államok megválasztott elnöke erről is tárgyal a hivatalából januárban távozó George Bushsal, amikor ma családjával együtt látogatást tesz a Fehér Házban.

A Joe Biden megválasztott alelnök és gazdasági tanácsadói társaságában tartott chicagói sajtóértekezletén Obama kilátásba helyezte, felülvizsgálja a Bush-kormányzatnak a pénzügyi piacok stabilizálására vonatkozó terveit. Szerinte a válságból való kilábalás érdekében sürgősen szükség van egy pénzügyi ösztönző csomagra. „Ha erre nem kerül sor a mostani kormány alatt, úgy 2009. január 20-i hivatalba lépésem után az elsők között intézkedem róla” – ígérte a megválasztott elnök.

Sajtóhírek szerint ez a mentőprogram két szakaszból állhat. Az első – a hivatalban lévő Bush-adminisztrációval egyeztetve még az idén – egy 60-100 mil-

liárd dolláros ösztönző csomag lesz, míg a második keretében a jövő év elején adócsökkentést jelentenének be a dolgozó amerikaiak 95 százaléka számára – értesült a The Wall Street Journal.

Obama terve szerint eltörölnék a nyugdíjak és felfüggesztenék a munkanélküli-segélyek megadóztatását, viszont az évi 250 ezer dollárnál többet keresők terheit növelnék. A megválasztott elnök a jelenlegi 15-ről akár 25-28 százalékos szintre is emelheti a tőkenyereség-adót, ugyanakkor nem kíván változtatni a társasági adó mértékén.

Obama a sajtóértekezleten újból megerősítette, rendkívül fontosnak tarja az amerikai középosztály felkarolását. „Nem lehet hagyni, hogy az életük összes megtakarítását elúszni lássák az emberek” – mondta. Bejelentette, csapata mentési tervet készít a középosztály megsegítésére, ennek része a munkahelyteremtés is. Aggodalmának adott hangot, hogy a munkanélküliség immár tizedik hónapja folyamatosan növekszik az Egyesült Államokban. Októberben 240 ezer munkahely szűnt meg, és ezzel 6,1-ről 6,5 százalékra nőtt a munkanélküliség az Egyesült Államokban. Ez 1994 óta a legrosszabb mutató. A megválasztott elnök a munkahelyteremtés mellett kilátásba helyezte a munkanélküli-segélyek kiterjesztését is. Obama kiemelt céljai közé sorolta az amerikai gazdaság gerincét képező autóipar megsegítését.

A bajba jutott autógyárak – köztük a General Motors és a Ford – ötvenmilliárd dolláros mentőcsomagot igényelnek.

A világgazdaság egészét érintő feladatokról szólva értésre adta, hogy a globális pénzügyi válság globális választ igényel. Mint ismeretes, e héten, szombaton világgazdasági csúcstalálkozót tartanak Washingtonban. Ezen azonban nem lesz jelen Obama, mert – mint fogalmazott – még nem ő az amerikai elnök.

Válságkezelő tervek

(Barack Obama eddig ismertté vált elképzelései)

- még az idén 60-100 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomag

- a jövő év elejétől adócsökkentések a dolgozó amerikaiak 95 százaléka számára

- a nyugdíjak és a munkanélküli-segélyek nem adóznak, a magas jövedelmeket viszont az eddiginél jobban megcsapolják

- emelik a tőkenyereség-adót

- a társasági adó kulcsa nem változik

- program a középosztály támogatására, benne munkahely-teremtő lépések

- támogatás az autóiparnak- még az idén 60-100 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomag

- a jövő év elejétől adócsökkentések a dolgozó amerikaiak 95 százaléka számára

- a nyugdíjak és a munkanélküli-segélyek nem adóznak, a magas jövedelmeket viszont az eddiginél jobban megcsapolják

- emelik a tőkenyereség-adót

- a társasági adó kulcsa nem változik

- program a középosztály támogatására, benne munkahely-teremtő lépések

- támogatás az autóiparnak Elégedetlenek az elemzők Többet vártak az elemzők Obamától, mint amenynyit mondott a chicagói sajtóértekezleten – derül ki a Reuters összeállításából.

A befektetői bizalom helyreállítása szempontjából szerintük fontos lett volna az új pénzügyminiszter nevének, az elhangzott ígéretek pontos menetrendjének a bejelentése.

Abban teljes az egyetértés szakértői körökben, hogy az emlegetett ösztönző csomag elfogadásával nem lehet várni a január 20-i beiktatásig, ennek érdekében a kongresszusnak már most lépnie kell.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek