Magyar gazdaság

Készfizető kezesség

Készfizető kezességet kap két évig az államtól lakáscélú hitele havi törlesztésének különbözetére az az álláskereső, aki tavaly szeptember 30-a után vesztette el a munkahelyét, és vállalja, hogy a kölcsönből legalább havi tízezer forintot törleszt – fogadta el az Országgyűlés tegnap a törvényt 196 igen, 18 nem szavazattal, 155 tartózkodás mellett.

Ezt a lehetőséget az a 20 millió forintnál nem nagyobb eredeti hitelösszeggel rendelkező adós kaphatja meg, akinek a hitel fedezetéül lekötött lakáson kívül nincs másik lakása, és a családjával ebben lakik. Mádi László, a Fidesz képviselője szerint a törvény csak nagyon szűk kört érint, s a kormány hosszú késlekedés után döntött. „A rászorultság elve alapján döntöttünk, amely valóban egy korlátozott kört érint” – reagált az ellenzéki észrevételekre Veres János pénzügyminiszter.

Az SZDSZ törvényjavaslatot nyújtott be a parlamenti és az önkormányzati képviselők politikai és gazdasági összeférhetetlenségéről. Eszerint a parlamenti képviselők ne tölthessenek be önkormányzati tisztségeket, illetve a polgármesterek és önkormányzati képviselők ne lehessenek vezető tisztségviselői olyan cégeknek, amelyekkel az önkormányzat szerződéses viszonyban áll. KÁ

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek