BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Nagy-Albánia” sztrádája?

Jelentős lépés lenne a Nyugat-Balkán fejlődésében a Koszovót Albánia tengerparti kikötőjével, Durrësszel összekötő autópálya befejezése, az unió azonban politikai aggályok miatt igyekszik kivonni magát a projektből.

A nemrég újraválasztott albán miniszterelnök, Sali Berisha június végén a 61 kilométeres Durrës–Morine útszakasz átadásakor úgy fogalmazott: Koszovó függetlenségének tavaly februári kikiáltása és Albánia ez áprilisi NATO-felvétele óta ez a legfontosabb esemény az albán nép számára. Ha az egész tervezett autópálya elkészül, azzal jelentősen nőhet az Albániába érkező turisták száma, Durrës pedig – albán remények szerint – Szalonikivel vetekedő kikötővé fejlődhet.

A hegyes terep miatt rendkívüli technikai kihívást és költséget jelentő beruházás finanszírozásában ugyanakkor aligha lehet az Európai Unióra számítani. Név nélkül nyilatkozó diplomaták rámutatnak arra, hogy elvben ugyan támogatják a térség infrastrukturális fejlesztését, de több európai kormány is szkeptikusan viszonyul a „Nagy-Albánia” főútvonalának tekinthető sztrádához. Az útvonal egyébként kapcsolódna a Salzburg– Szaloniki transzeurópai közlekedési útvonalhoz. EurActiv

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.